РУСИЈА се окористила пасивношћу западних земаља – САД, Велике Британије и Француске – и постала главни играч на Блиском Истока, а Владимир Путин – најутицајнији страни лидер у том региону.

Ово је за The Sunday Times написао уредник Би-Би-Си за Блиски Исток Џереми Боуен.

Указао је да је председник Русије близак и са Башаром Асадом и са Бењамином Нетањахуом, да истовремено има добре односе са ираном и са његовим регионалним противницима у Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима.

Боуен процењује да Путин може искористити свој скори сусрет (22. октобра у Сочију) са Реџепом Тајипом Ердоганом да „да одлучујуће определи завршетак сиријске кризе“.

Немачки утицајни лист Die Welt оцењује да Путин сада у Сирији „постиже победе без рата“, у време ксда се „радикално мења и сама геополитичка ситуација у свету“.

Аутор текста – коментатор Михаел Штирмер – посебно указује да су „одлазећи Американци сусретали Русе који су им долазили у сусрет“.

Die Welt закључује: „Путин је постигао оно о чему су само маштале војсковође током целе историје – да побеђује без ратовања. А још је изменио геополитичке силнице између Балтика и Црног мора. Сада му више нико не може засметати да настави своју велику игру у борби за бивше совјетске републике и евроазијску зону безбедности. Игру у којој се чинило да је Русија 90-их година била заувек поражена“.

Die Welt црту подвлачи овако: „НАТО више никада неће бити оно што је био у деценијама хладног рата – гарант безбедности Европљана и еманација проширеног обуздавања, а за САД – инфрастуктура која им је обезбеђивала водећу улогу на Атлантику“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here