– Не желим да кукам када се о мени у таблоидима пишу лажи, не може то да буде стална тема мојих састанака са премијером Александром Вучићем – каже шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

У интервјуу за нови број магазина НИН, упитан како се осећа када га поједини таблоиди блиски властима проглашавају за „државног непријатеља“, Давенпорт је одговорио да „не треба посвећивати велику пажњу измишљотинама таблоидних медија“.

– Мислим да дела говоре више од речи… Делегација ЕУ има велики задатак подршке Србији, много обавеза, а надамо се да ћемо што пре почети сарадњу и са новом српском владом. Треба да радимо на подстицајима привреди, на поглављима 23 и 24, на великим програмима подршке пољопривреди и руралном развоју, на бољој координацији политике за заштиту животне средине – навео је овај европски дипломата.

На питање да ли су, ипак, таблоидне кампање биле тема његових разговара с премијером Вучићем, Давенпорт је одговорио да њих двојица разговарају „о свим аспектима односа Србије и ЕУ, па и о медијској ситуацији“.

– Али, не желим да кукам када се о мени у таблоидима пишу лажи, не може то да буде свакодневна тема разговора председника Владе Србије и шефа Делегације ЕУ. Желим да се усредсредимо на конкретне конструктивне активности, па и у овој области, за побољшање медијских слобода и медијске сцене – навео је Мајкл Давенпорт.

Интервју са шефом Делегације Европске уније у Србији поводом отварања поглавља 23 и 24 можете прочитати у новом броју НИН-а, који је на киосцима од четвртка, 21. јула, а из садржаја издвајамо још:

– Тема броја: Побуна 42 писца против власти
– Истражујемо: Наше нове комшије из Гвантанама
– Анализа: Позадина европске истраге против Железаре Смедерево
– Турска: Болесник на Босфору
– После покоља у Ници: Француска између терора и репресије
– Забава: Извештај са великог рок фестивала у Лисабону

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here