Algoritmi Fejsbuka okvalifikovali su delove Deklaracije nezavisnosti SAD kao govor mržnje i uklonili izvode iz nje podeljene putem te društvene mreže.

Teksaški list  Liberty County Vindicator  objavljivao je putem svoje Facebook stranice delove Deklaracije povodom Dana nezavisnosti SAD, 4. jula, a algoritmi su kao problematičan ocenili deo u kojem se govori o “nemilosrdnim indijanskim divljacima”, prenosi BBC.

Facebook je prvobitno automatski obavestio list da objava sa spornim delom krši standarde kompanije u vezi s govorom mržnje, ali se kasnije izvinio i objavio osporeni deo teksta Deklaracije.

“Izgleda da smo napravili grešku i uklonili vašu objavu koja nije kršila naše standarde”, stoji u poruci ove društvene mreže američkom listu.

Urednik  Liberty County Vindicator  Kejsi Stinet prokomentarisao je slučaj rekavši da bi “možda bilo bolje da je Tomas Džeferson napisao ‘američki starosedeoci na zahtevnom stupnju kulturnog razvoja'”.

“Nažalost, Džeferson, kao većina britanskih kolonista u to vreme, nije imao skroz prijateljski stav prema američkim starosedeocima”, naveo je Stinet.

Pomoćnik urednika političkog časopisa Reason Kristijan Bričgi naveo je u blogu da je odluka ukazala na problem s automatizovanim otkrivanjem govora mržnje, pošto “robot treniran da uoči politički nekorektan govor nije dovoljno pametan da primeti kada je taj jezik deo istorijski značajnog dokumenta”.

 

Beta

1 KOMENTAR

  1. Taj deo Deklaracije o nezavisnosti, koji govori o Indijancima kao divljacima, svakako nije u duhu jednog dokumenta koji se predstavlja kao slobodarski, revolucionarni, kao temelj američke demokratije, uzor ličnih slobota itd. Očigledno ni Džeferson – mada čovek ipak širih vidika nego svi ostali vođi američkog rata za nezavisnost, ako po ničemu drugom ono po tome što je htio da ukine ropstvo – nije bio imun na takvu predstavu o Indijancima. Ali sav taj američki rat za nezavisnost (direktno potpomognut Francuskom, Španijom i Holandijom) protiv Engleske, koja bi možda i ugušila tu pobunu da nije morala ratovati protiv ove tri države, naročito protiv Francuske, je borba dva zla: jedno zlo (SAD) se rađalo u borbi protiv drugog zla koje je već odavno postojalo (Engleska). I nakon izvojevane nezavisnosti – nakon rata u kojem su pretrpeli daleko više poraza nego pobjeda – novostvorene ujedinjene bivše kolonije (SAD) su pokazale i dokazale da su mnogo toga primili od svoje bivše metropole Britanije, kako u odnosu prema “divljacima” Indijancima, tako i u težnji da dominiraju svetom. Najgore je što su danas ova dva zla, neprijatelji u periodu 1775-83, ujedinjeni u zajedničkoj težnji da podjarme ostatak svijeta, “kaubojska demokratija” Amerikanaca i težnja Engleza da barem djelomice obnove svoju nekadašnju svetsku moć. Tako da kad se sve sabere i oduzme, na kraju ispadne da nikakvo dobro za svet nije proizišlo iz američkog rata za nezavisnost. A činjenica da su se “divljaci” borili na strani britanske vojske govori o tome da su postupci američkih kolonista prema njima bili još gori nego postupci britanske krune.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here