Алгоритми Фејсбука оквалификовали су делове Декларације независности САД као говор мржње и уклонили изводе из ње подељене путем те друштвене мреже.

Тексашки лист  Liberty County Vindicator  објављивао је путем своје Фацебоок странице делове Декларације поводом Дана независности САД, 4. јула, а алгоритми су као проблематичан оценили део у којем се говори о “немилосрдним индијанским дивљацима”, преноси ББЦ.

Фацебоок је првобитно аутоматски обавестио лист да објава са спорним делом крши стандарде компаније у вези с говором мржње, али се касније извинио и објавио оспорени део текста Декларације.

“Изгледа да смо направили грешку и уклонили вашу објаву која није кршила наше стандарде”, стоји у поруци ове друштвене мреже америчком листу.

Уредник  Liberty County Vindicator  Kејси Стинет прокоментарисао је случај рекавши да би “можда било боље да је Томас Џеферсон написао ‘амерички староседеоци на захтевном ступњу културног развоја'”.

“Нажалост, Џеферсон, као већина британских колониста у то време, није имао скроз пријатељски став према америчким староседеоцима”, навео је Стинет.

Помоћник уредника политичког часописа Реасон Kристијан Бричги навео је у блогу да је одлука указала на проблем с аутоматизованим откривањем говора мржње, пошто “робот трениран да уочи политички некоректан говор није довољно паметан да примети када је тај језик део историјски значајног документа”.

 

Бета

1 КОМЕНТАР

  1. Тај део Декларације о независности, који говори о Индијанцима као дивљацима, свакако није у духу једног документа који се представља као слободарски, револуционарни, као темељ америчке демократије, узор личних слобота итд. Очигледно ни Џеферсон – мада човек ипак ширих видика него сви остали вођи америчког рата за независност, ако по ничему другом оно по томе што је хтио да укине ропство – није био имун на такву представу о Индијанцима. Али сав тај амерички рат за независност (директно потпомогнут Француском, Шпанијом и Холандијом) против Енглеске, која би можда и угушила ту побуну да није морала ратовати против ове три државе, нарочито против Француске, је борба два зла: једно зло (САД) се рађало у борби против другог зла које је већ одавно постојало (Енглеска). И након извојеване независности – након рата у којем су претрпели далеко више пораза него побједа – новостворене уједињене бивше колоније (САД) су показале и доказале да су много тога примили од своје бивше метрополе Британије, како у односу према “дивљацима” Индијанцима, тако и у тежњи да доминирају светом. Најгоре је што су данас ова два зла, непријатељи у периоду 1775-83, уједињени у заједничкој тежњи да подјарме остатак свијета, “каубојска демократија” Американаца и тежња Енглеза да барем дјеломице обнове своју некадашњу светску моћ. Тако да кад се све сабере и одузме, на крају испадне да никакво добро за свет није произишло из америчког рата за независност. А чињеница да су се “дивљаци” борили на страни британске војске говори о томе да су поступци америчких колониста према њима били још гори него поступци британске круне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here