Осветољубив, напрасит, ауторитаран, тврдоглав, председник Реџеп Тајип Ердоган је био све ово и пре него што је клика турских генерала покушала да га отера у заборав, а сада када је преживео њихове сплетке, његови најгори инстинкти биће удвостручени и појачани, пише данас британски „Дејли телеграф“.

У тексту, који је потписао шеф дописника британског листа Дејвид Блер, под насловом „Мислили сте да је Ердоган до сада био лош? Најгоре од лидера Турске тек долази“, наводи се да „ако је Ердоган био савезник који је излуђивао Европу и Америку у прошлости, лидер који је управо одолео војном пучу биће у стању да учини скоро било шта“.

„У неком смислу, Ердоган је ослобођен оптужбе. Пре него што су немири започели у петак увече, критика која га је највише љутила била је оптужба да је параноичан. Западњаци су исмевали Ердоганове тврдње да су се мрачне силе окупљале да би га збациле са власти и да је постојала завера унутар турске државе која је желела његов пад“, наводи Блер.

Он каже да су онда уследила 24 сата „која су била једна од надреалнијих у модерној историји Турске“.

„Војне јединице стварно су се разлетеле широм Истанбула и Анкаре, заузимајући кључне позиције под окриљем ноћи. Хеликоптери су стварно гађали мете у престоници, а сјајни трагови шарали су ноћно небо. У исто време, тенкови су блокирали мостове над Босфором, а команданта војске су на кратко држали као таоца његови официри“, пише Блер.

Он наводи да је „у Ердогановом уму овакав след догађаја потврђивао све његове страхове“.

„Прва фаза његовог одговора може да се сажме у једну реч: освета. Мрачни посао освете почео је у суботу хапшењем 1.563 војника. Kада је стигао у Истанбул у раним јутарњим часовима, Ердоган је као гроб миран и пепељаст у лицу, упозорио да ће његови непријатељи ‘платити скупу цену’ због њихове ‘издаје и побуне'“, наводи Блер.

Он одаје да је заменик председника Ердоганове Партије правде и развоја затражио враћање смртне казне какао би пучисти били „погубљени“.

„И док се његови потчињени надмећу међусобно ко ће бити жешћи према његовим противницима, Ердоганов ум сада ће се окренути следећој фази његовог одговора: бацање кривице. Око овога ће западне владе бити посебно забринуте, пошто је председник у потпуности у стању да одлучи да Европа и Америка стоје иза покушаја пуча“, оцењује Блер.

Он сматра да „сада када је избегао прави пуч, Ердоган ће удвостручити своје напоре да утиша било какву критику“.

„Док Турска разматра последице надреална 24 сата, остаје горка истина: нико није љући од Ердогана који је некако успео да преживи“, закључује Блер.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here