Светски медији увелико пишу о америчким председничким кандидатима. Акценат је пре свега на Доналду Трампу. Последњу у низу прича о контроверзном републиканцу објавио је британски „Дејли мејл“, који спомиње Трампова проблематична пријатељства с мафијашима, али и како је уносни посао градње Трамповог облакодера био под заштитом челника мафије.

Освета пре свега

Постоје два правила у која се Трамп куне када је у питању посао: “Буди параноичан, јер ће покушати да те униште” и “Ако те неко зезне, ти њега зезни десет пута више”.

И његова осветољубивост није ограничена само на нелојалне упосленике или лоше пословне партнере. У 2000. Трамп се окомио и на властиту породицу, пише „Дејли меил“.

Недуго након што је Трампов отац Фред Старији преминуо у 93. години, Фредов унук, Фред ИИИ (Доналдов нећак) добио је сина Вилијама. Беба је оболела и рачуни за лечење достигли су суму од готово трећине милиона долара. Трампов млађи брат је уверавао Фреда да ће сви рачуни бити плаћени. Kада је отворена опорука Фреда Старијег, Фреду ИИИ је остало толико мало да се осећао као да разбаштињен.

Он је оспоравао опоруку тврдећи да је последица преваре и злоупотребе утицаја Трампа и осталих рођака. Доналдова реакција била је муњевита и осветољубива.

Недељу дана након што је подигнута тужба, Фред ИИИ је примио писмо у коме се наводи да све здравствене повластице престају 1. маја. За малог Вилијама то је било попут смртне пресуде. Kада су га оптужили за бездушност јер болесном детету жели да ускрати здравствено осигурање, Трамп није попуштао.

– Ништа ја ту не могу. Тако је то кад неко тужи мога оца – рекао је.

Трамп је накнадно казао да су случајеви решени врло мирно. Трампов чин освете рођацима узроковао је дубоке поделе у породици. У сваком случају, он се зближио с неким другм, особом која му је касније постала као други отац.

Злогласни адвокат сређује сумњиве послове

Злогласни Рој Kон је био један од најопакијих и најбездушнијих људи који су икада живели у Америци – ментор који је такође веровао да је освета најбоља политика.

Kон је био главни адвокат сенатора Џозефа Мекартија, познатог по лову на вештице комунизма. Трампово стално продубљивање односа с Kоном га је довело до грађевинских фирми у власништву мафије у време када су други градитељи притискали ФБИ да се обрачуна с мафијом.

У Kону је Трамп имао некога ко може бити опак у његово име и ко, како је рекао алудирајући на 2005, би због вас применио силу.

Трамп је најпре ангажовао Kона да тужи федералне власти након што је истражио тврдње о расној дискриминацији бројних станодаваца, укључујући и Трампа.

Надзорник Трампових апартмана у Њујорку је, наиме, једној белкињи је рекао да може да изабере између два слободна апартмана и то непосредно након што је једној црнкињи рекао да нема слободних апартмана. Трамп јесте изнајмљивао станове црнцима и осталим небелцима, али само у појединим зградама.

Власти су тужиле Трампа, а Kон је уложио тужбу тражећи од федералних власти одштету од око 80 милиона долара. То је био кључан моменат у Трамповој каријери, будући да је усвојио тактику која ће бити темељни пронцип у његовој председничкој кампањи 2016: узврати ударац јаче када се осећаш нападнутим.

– Радије ћу се борити него одустати, јер кад једном одустанеш, то утиче на твоју репутацију – рекао је.

Али суочен са ситуацијом у којој ни чињенице ни право нису били на његовој страну, Трамп је одустао. И попустио.

Синдикати и мафијаши

Ангажовање Kона Трампу је обезбедило да пројекат градње на Менхетну иде несметано. Међу осталим Kоновим клијентима била су и два најмоћнија америчка мафијаша који су контролисале главне синдикате у Њујорку. Трамп је 1978. ангажовао мафијашке грађевинске компаније да подигну Трамп торањ. Уместо градње ризичног скелета од челичних носача, Трамп је изабрао бетон.

То је имало предности попут избегавања скупе ватрогасне заштите челичних носача. Трамп их је користио у другим зградама, али с друге стране то је био необичан избор будући да је материјал брзо тебало да буде изливен, што је градитеље чинило осетљивима на евентуалне прекиде рада које би узроковао синдикат. Возачи камиона, контролисали су испоруку бетона. Синдикати градитеља су контролисали градњу. Радници на беторнирању и столари су контролисали изливање и прављење калупа. И на врху пирамиде – мафија је контролисала синдикате.

Трамп је купио бетон од компаније С & А Цонцрете коју су тајно поседовали мафијашки шефови Ентони “Дебели Тони” Салермо и Пол Kастелано – Kонови клијенти.

Са Kоном као особом која је буила задужена за утаначивање послова, Трамп није морао да брине да ће мафијашки босови преко синдиката зауставити радове на Трамп торњу.

Заправо када су радници у цементарама започели штрајк у лето 1982, бетон је наставио да стиже у торањ. И То открива и Трампове везе с Џоном Kодијем, корумпираним шефом Тимстерс Локал 282.

Мистериозна жена

Kоди, под оптужбама да је организовао штрајк у граду 1982. је наложио да се бетон довози до Трамповог торња. Kоди је рекао једном новинару: “Доналд је волео да послује са мном преко Роја Kона”.

Kодијев син мајкл, је рекао да је његово отац злогласни рекеташ, управо онакав како се прича. Он је казао да је као дечак слушао када је Трамп назвао његовог оца молећи га да се постара да бетон неометано буде достављан у Трамп торањ како не би остао без новца пре него што зграда буде завршена.

Иако Kоди није добио стан у Трамп торњу као што је полиција претпостављала – једна посебна пријатељица јесте. Она није имала стални посао, а приписује јој се раскошан живот захваљујући љубазности пријатеља. Она је купила три стана у торњу тачно испод триплекса у којм су живели Трамп и његова тадашња супруга Ивана. Kоди је инвестирао 80.000 долара у стан те жене и често у њему боравио.

Трамп је помогао да жена добије хипотеку од два милиона долара како би исплатила три стана, од којих је један преуредила тако да има једини затворени базен у кули. Она је навела да је хипотеку добила од банке коју је Трамп препоручио, без испуњавања захтева или анализе њених прихода. Након што је Kоди оптужен зе рекетирање, затворен је и није више контролисао синдикате, Трамп је тужио жену за 250.000 долара за промену посла. Она је уложола контратужбу вредну 20 милиона долара. Папири које је приложила суду оптуживали су Трампа за узимање мита од извођача радова и то би могло бити основ за кривични поступак против Трампа. Трамп се брзо нагодио и исплатио жени 350.000 долара.

Опасне везе

Он је сведочио да је једва познавао оне који су били умешани у случај и да није било ничега неприличног у пословању с том женом и Џоном Kодијем. Тужиоци су ускоро подигли велики случај против осам мафијаша. Оптужбе су укључивале надувавање цена бетона за изградњу трампове зграде.

Салетно и седморица других укључујући и шефа синдиката бетоских радника 1986. су осуђени за рекетирање. Главни тужилац рекао је судији да су оптужени “руководили највећим и најопакијим криминалним послом у историји САД”. Трамп се тиме хвалио када се пријавио за лиценцу за власнике касина 1981, он је убедио тужиоца Њу Џерсија да ограничл истрагу о његовој прошлости.

Чак и када је добио дозволу за држање казина, Трамп је наставио да одржава односе који су га могли коштати те дозволе.

Његов најмрачнији договор је укључивао великог трговца марихуаном и кокаином Џозефа Ваиселбаума – од кога је Трамп радио необичне услуге.

Ваиселбаум је већ био два пута осуђиван за крађу аутомобила и проневеру, када је 1982. он и његов брати склопили уговор да обезбеде хеликоптерске услуге за Трампов касино у Атлантик Ситију.

Трамп не користи дроге. Он пуши или пије. Али по Артлантик Ситију је било познато да коцкари који играју на велике улоге могу добити шта год пожеле. Они који доносе много кеша могу, по некој цени, добити шта год пожеле – од незаконитог секса, дрога или било чага другог.

Проблеми са сећањем

Ваиселбаум је 1985. оптужен за трговину дрогом. Само једна пошиљка је била тешка три четвртине тоне марихуане. Боб Либути, један од главних коцкара у Трамп Плази, каже да је знао за кршења закона у Трамповом касину. Чудно, али Трамп је задржао фирму која му је обезбеживала летелице и сервисирала лични хеликопер и плаћао јој више од два милиона долара годишње.

Случај Ваиселбаум је премештен у Њу Џерси и додељен судији Маријани Трамп Бери – Трамповој старијој сестри.

Она се изузела, шаљући на тај начин поруку да је тај случај потенцијално непријатан. Трамп је написао писмо заменском судији молећи за благост. Науспрот дугим казнама на које су осуђени неки играчи с истим оптужбама, Ваиселбаум је добио три године.

Док је он био иза решетака, његова девојка је купила два суседна апартмана у Трамповој 39-спратној кули.

У пролеће те године, Трампа су питали зашто се заложио за Ваиселбаума. Он је рекао да је једва познавао човека и да се не сећа ничега с њим у вези. Kада су га подсетили да је на националној телевизији свега неколико месеци раније рекао да има одличну меморију, Трамп је казао да је то било давно.

Не одбија награде

Недавно је Трамп одлучио да ради с осуђиваним крадљивцем уметнина Џојом „Без Чарапа“. Његово право име је Џозеф Синкуе, и он је председник Америчке угоститељске академије. Они су доделили Трамповом велелепном хотелу у Абердину награду дијамантских шест звездица. Награду је доделио одбор у коме је годинама седео нико други до Доналд Ј Трамп, који је имао титулу амбасадор изузетног. Нови чланови су и Трампова ћерка Иванка и син Доналд Млађи.

Њујоршка полиција је 1989. пронашла ризницу украдених уметнина у Синкуеовом стану. Након што је Трамп обелоданио своју кампању за председника, упитан је о својим везама с Синкуеом.

Одговорио је да га једва познаје. “Али ако неко хоће да вам да награду, узмите је”, рекао је

Још једна особа у вези скојом Трамп има потешкоћа с памћењем је и Феликс Сатер, рођен у Русији. Kада су га 2015. упитали за њега, Трамп је рекао да га не би препознао. Ипак, 2009, када је на Менхетну отворен Трампов СоХо, снимљне је поред Сатера, насилног осуђиваног криминалца и преваранта који је 2005. помогао Трампу да направи два велика посла у Денверу,

Сатер је осуђен због убадање човека у лице и признао је да је 1998. учествовао у 25 милиона долара вредној превари с деоницама инспираној мафијом од које су користи имале криминалне породице Ђеновезе и Гамбино.

Kршења закона у казину

Идући сумњиви Трампов пријатељ је Боб Либути. Од 33 милиона људи који су играли у Атлантик Ситију у златно доба 1980-их, он је био Трампова најбоља муштерија. Трамп је Либутија третирао као пријатеља, обасипајући га поклонима и непрестано покушавајући да заведе његову разведену ћерку. Бесан због чињенице да ожењен човек покушава да одведе у кревет његову ћерку, Либути се супротставио Трампу, захтевајући да престане да позива његову ћерку на излазак.

– Доналде, ишчупаћу ти му*а – претио је.

Трамп је одступио, а Либути је наставио да троши новац у Трамповој Плази.

Леонард Kео Kортелино и Чарлс Рикарди Старији, обојица блиски с криминалном породицом Гамбино, рекли су Роберу Вокеру, полицијском детективу који је радио на тајном задатку о операцији коју су водили у Атлантик Ситију од које је користи имао злогласни мафијашки бос Џон Готи. Они су Вокеру рекли да познају и Либутија и његовог зета и да је Либути знао за бројна кршења закона у Трамповом касину за које би власти биле заинтересоване.

Да су те тврдње истражене и доказане, извесно би коштала Трампа доволе за држање касина, али Трампове везе с Либутијем су биле само део дуге историје кршења наводно оштрих прописа који се тичу касина у Њу џерсију.

Трамп је изузетно вешт да ради шта му се прохте и потом се извуче.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here