Српска православна црква данас прославља празник Силаска Светог Духа на апостоле, који се прославља педесети дан по Васкрсу.
Духови или Тројчиндан слави се и као један од највећих догађаја у хришћанству. За овај велики празник у православним храмовима плету се вијенци који се као благодет чувају у домовима до сљедећих Духова.
Духови се, као Васкрс и Божић славе три дана, па су у црквеном календару црвеним словом обиљежени и Духовски понедјељак и Духовски уторак.
Сматра се да су, послије догађаја у Јерусалиму, апостоле божанском силом надахнули Отац, Син и Дух Свети који се, како је записано, у облику пламених језика спустио на главе Христових ученика.
На Духове је Христос испунио обећање које је дао својим ученицима на дан Вазнесење када им је поручио да са Тавора крену у Јерусалим и ту сачекају док им се не јави Дух Свети који ће их крстити – али не водом, како је крштавао Јован Крститељ, већ огњем божанским који ће им дати снагу да свим народима на њиховим језицима проповиједају Јеванђеље.
У десети дан по Спасовдану, како је записано, зачула се хука налик на снажну олују изнад дома дванаесторице апостола, појавила се Богородица и народ је угледао јаку светлост и пламене језике како се спуштају на главе Христових ученика.
У хришћанству се сматра да су апостоли, иако људи из народа и не много учени, добили знање свих језика које до тада нису говорили и снагу да доврше дјело Господње за спас човјечанства.
За хришћанство је Педесетница почетак свега, почетак првог обраћања Христових ученика народу.
Према јеванђељском предању, окупљеном народу прво се обратио свети апостол Петар и позвао га на покајање и крштење. Крштено је, како каже предање, три и по хиљаде душа чиме су створени темељи цркве која траје већ трећи миленијум.

извор: РТСРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here