Поводом прославе 160. Теслиног рођендана вечерас ће на Kалемегдану бити представљена реплика његовог трансформатора, снаге 12 милиона волти, чије варнице досежу до девет метара висине

Данас ће поводом 160. рођендана Николе Тесле бити одржан низ манифестација широм Србије.

Поводом прославе 160. Теслиног рођендана вечерас ће на Kалемегдану бити представљена реплика његовог трансформатора, снаге 12 милиона волти, чије варнице досежу до девет метара висине.

Уз државне званичнике специјални гост из Америке биће Теслин једини блиски рођак Вилијем Тербо.

Трансформатор ће на Kалемегдану бити постављен до 15. јула и током сваке вечери предвиђен је посебан програм за све посетиоце.

На аеродрому Никола Тесла од 12 сати биће премијерно приказан видео рад уметника из Београда и Нујорка, посвећен Николи Тесли.

Овај видео рад, као и филмови о старим хидроелектранама, приказиваће се поводом рођендана Николе Тесле и у Kрагујевцу, Њујорку, Марибору и Kарловцу, чиме ће “Тесла дани 2016″ симболично спојити земље у којима је Тесла оставио трага.

Јубилеј, 160. године од рођења Николе Тесле – једног од највећег умова и научника свих времена, обележиће и Међународни центар за истраживање наслеђа Николе Тесле и Медија центар “Одбрана” тако што ће о лику и делу најпознатијег српског проналазача говорити оснивачи центра, директорка Милка Kресоја, као и дипломирани инжењери Спасоје Влајић и Горан Марјановић.

Посетиоци свечаности моћи ће да виде експонате засноване на Теслиним технологијама (класичан Теслин трансформатор, генератор Теслиних скаларних таласа, светлосни процесор).

У Београду, али и широм Србије, у Научним клубовима, данас ће Центар за промоцију науке (ЦПН) организовати научнопопуларне радионице, неколико изложби, уличне експерименте, научну потрагу за благом и бројне друге садржаје.

У оквиру манифестације “Тесла дани 2016″ током читавог јула, бројним занимљивим изложбама, експериментима, предавањима, необичним турама и обиласцима, као и разним другим дешавања инспирисаним Николом Теслом и његовим животом, временом електрификације и индустријализације, прославља се Теслин рођендан, саопштио је организатор “Kластер путева културе”.

Баш на рођендан Николе Тесле може се завирити и у неку од старих хидроелектрана Електропривреде Србије, које су прави живи музеји.

Посебно изненађење за данас припрема Народни музеј Kрагујевца, у сарадњи са Природно-математичким факултетом Универзитета у Kрагујевцу. Цео програм “Тесла дана 2016″, који се одвијају у више од 10 градова широм Србије.

Тесла је амерички научник српског порекла, а највише је допринео науци и технолошком прогресу света као проналазач обртног магнетног поља, индукционог мотора, полифазне наизменичне струје, генератора и комплетног система производње и дистрибуције електричне енергије.

По њему је јединица међународног СИ система добила назив – мера за магнетну индукцију “тесла”.

Тесла је конструисао генератор струја високе фреквенције и напона, данас познат као “Теслин трансформатор”, трансформатор без језгра, Теслина завојница, или Теслин калем.

Иначе, Дан науке у Србији обележава се сваке године 10. јула, а везује се за рођендан славног српско-америчког проналазача који је 10. јула рођен у Смиљану крај Госпића.
Телеграф

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here