Грађани Велике Британије на референдуму одлучују о останку или изласку своје земље из Европске уније (ЕУ), бирачка места отворена су јутрос у 6.00 часова по локалном времену.

Питање на референдуму гласиће: „Да ли Велика Британија треба да остане чланица ЕУ или да иступи из ње?“.

Евентуална одлука о иступању из чланства у Унији битно ће утицати не само на будућност Велике Британије, већ и целе ЕУ, на шта су током кампање упозоравали британски и европски заговорници останка земље унутар Уније.

После активне кампање, у чијем су средишту била питања миграната и економског напретка, за учешће на референдуму регистровало се рекордних 46,5 милиона грађана, а коначни резултати требало би да буду објављени сутра ујутро.

Резултати двеју анкета спроведених уочи гласања показали су благу предност присталица изласка из ЕУ, такозваног Брегзита, док кладионице предвиђају убедљиву победу опције за останак у чланству, за коју се определило 76 одсто људи, насупрот 24 одсто заговорника напуштања Уније.

09:10 – ЦРНОБРЊА: УКОЛИКО БРИТАНЦИ ИЗАЂУ ИЗ ЕУ, ДОЋИ ЋЕ ДО НАРУШАВАЊА КОНСТРУКЦИЈЕ УНИЈЕ

Председник Европског покрета у Србији Михајло Црнобрња изјавио је данас да је референдум у Британији историјски тренутак и оценио да ће уколико Велика Британија изађе из ЕУ, доћи до нарушавања конструкције ЕУ.

„Моја прогноза је 52 према 48 у корист останка. Штампа у Великој Британији пише да је врло тесно и да има 10 одсто неодлучних. Последица ће бити и у једном и у другом случају, ово што се дешава са референдумом је један историјски тренутак који су Британци сами изазвали и биће дугорочних последица и у једном и у другом случају“, казао је Црнобрња за РТС.Према његовим речима, уколико Велика Британија изађе из ЕУ, доћи ће до нарушавања конструкције ЕУ.

„Што је занимљиво, улазак у ЕУ је врло прецизно уређен, тачно се зна како се приступа, али нема дефинисаног изласка. Процедура не постоји већ само један члан који каже да је ЕУ заједница из које се може изаћи“, рекао је Црнобрња и додао да ће економски шок евентуалног изласка из ЕУ бите велики.

„Он је рекао да су Немци проценили да би за једну годину изгубили око 48 милијарди евра због смањивања трговине јер изласком из ЕУ Британија губи све привилегије које има из система заједничког тржишта.

Он је оцеио да из ове ситуације ни ЕУ ни Велика Британија неће изаћи као победници.“Биће губитници на кратак рок и показаће се да је ЕУ солиднија и да ће пре да се опорави него Британија“, рекао је Црнобрња.

Он је навео да би пример Велике Британије могли да следе и други.

„Грегзит је другачији, ту се ради да ли ће ЕУ да се реши Грчке. Енглези су најмекши у ЕУ, успели су да избоксују много привилегија и није им довољно. Британци не излазе из ЕУ из економских разлога“, каза је Црнобрња.Према његовим речима, евентуални излазак Велике Британије из ЕУ утицао би и на Србију.

„Утицај на нас би био двострук. Ако буде падала привреда ЕУ, то ће утицати и на нас, осетио би то наш извоз, а и продужило би се и време чекања у чекаоници. Ми смо предодређени за дуго чекања, а ако дође до Брегзита биће још дуже“, казао је Црнобрња.
09:05 – ДИТМАН: ОЧЕКУЈЕМ ДА СЕ ГРАЂАНИ ИЗЈАСНЕ ЗА ОСТАНАК ЗЕМЉЕ У ЕУ

Немачки амбасадор у Београду Аксел Дитман изразио је наду да ће се грађани Велике Британије на данашњем референдуму изјаснити за останак земље у ЕУ и рекао да је уверен да ће Унија изаћи оснажена из свих изазова, и да Србија може постати чланица те оснажене ЕУ.

Он је за телевизију Пинк рекао да се нада да ће одлука на референдуму у Великој Британији на коме се гласа о останку те земље у ЕУ или изласку, „бити позитивна“.

„Данас је важан дан Европу. Ваља сачекати како ће гласати грађани Велике Британије. Ја се свакако надам се да ће одлука бити позитивна. ЕУ се налази пред великим изазовима“, казао је Дитман и додао да је Европа до сада успела да савлада неке од изазова са којима је била суочена.

Он је подсетио да је певазиђена дужничка криза и да многе земље у Европи које су са њом биле суочене сада имају привредни раст.

Дитман је казао и да је уверен да ће ЕУ изаћи оснажена из ове кризе и да Србија може постати чланица те оснажене ЕУ. Он сматра да је за Србију од користи да постане чланица ЕУ.

„Ја сам уверен да исто тако и ЕУ има користи да Србија буде чланица“, казао је Дитман.

извор: Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here