Група миграната на улици продаје храну и средства за хигијену које добијају као помоћ * Снизили цене, па наши грађани радо купују од њих

Избеглице са Блиског истока, углавном оне настањене у парку код аутобуске станице у Београду, продају хуманитарну помоћ коју добијају од Србије

На улици, близу београдске пијаце „Зелени венац“, група миграната продаје конзерве сардина, чоколаде, влажне марамице, бријаче, сапуне које им додељује наша држава и бројне друге организације. Према њиховим речима, међу муштеријама су углавном пензионери, којима овај „ценовник одговара“.

Ипак, надлежни сматрају да ово што раде мигранти није похвално и може постати велики проблем!
Добри трговци
Екипа Информера обишла је Kаменичку улицу, где смо затекли избеглице које већ данима на степеницама или импровизованим тезгама продају ове намирнице уз повике „Свежа сардина, чоколада, јефтино, јефтино“. Они тврде да то раде само због пара како би наставили даље пут Европе. Један од продаваца који је пристао да говори за наш лист је и Авганистанац Ферид Абдул (30).

100744_06-migranti-trgovci-foto-ivan-dobricic-03_iff

 

– Ово нам је једини спас! Ми морамо да зарадимо новац за превоз, храну, смештај да бисмо наставили даље до Немачке, Холандије, Француске… Све више мојих сународника долази на ову идеју. На почетку су људи бежали од нас, али зато нам сада прилазе. Највише купују старији људи, пензионери, и то сардине, чоколаде и бријаче. Нама то значи, а њима није скупо – прича Абдул.

– Kонзерву сардине продајемо за 60 динара, чоколада је 20 динара. Бријаче, влажне марамице и сапуне продајемо по 15, а фластер по 10 динара. Мада, некада дамо и јефтиније када се нагодимо – додаје наш саговорник.

Његов колега, такође из Авганистана, двадесетогодишњи Рахмат Јан није желео да се слика, али нам је кратко рекао:

Није тачно да ми нећемо вашу храну и помоћ, нити желимо да увредимо Србију. Ово радимо да бисно имали за живот, јер не може храна да ме одведе у Европу, већ паре. Нама је овде лепо, Срби су много добар народ, који нам помаже и не мучи нас, али ми желимо даље у Европу. Хоћу да завршим докторске студије у Холандији и морам да се снађем – поручио је Јан.

Надлежни љути
Међутим, овај начин сналажења миграната није наишао на одобравање надлежних служби које се баве миграцијама. Помоћник комесара за избеглице Иван Гергинов сматра да највећи проблем управо долази од људи који бораве по парку, а не прихватним центрима.
– Избеглице са Блиског истока морају бити у прихватним центрима, а не по парковима. Али проблем лежи у људима који не желе у центар из непознатог разлога. Тамо имају и кревет и кров над главом, оброке и уточиште – истиче Гергинов.

Према његовим речима, додатни проблем су и невладине организације које им неадекватно помажу.
– Ми свакако те људе не бисмо оставили без хране и воде, али не могу се оброци делити ни по парку и улици. Међутим, бројне хуманитарне организације и тимови иду по парку код станице и деле им пакете, дају храну и одећу, и онда долазимо до овакве ситуације. Они то продају, и опет остају гладни и живе у неадекватним условима. Зато мислим да ово није добар пут којим су кренули – упозорава наш саговорник.

Министарство: Ово је срамота
У Министарству за рад, борачка и социјална питања оштро су осудили начин на који се избеглице са Блиског истока опходе према помоћи коју добијају!
– То је за сваку осуду! Ми ћемо испитати овај случај и добро обратити пажњу како се и коме дели помоћ. Нећемо дозволити да се на било који начин злоупотреби било који вид помоћи коју ти људи добијају од наше земље или других организација. Они који то користе неће имати више права на помоћ – изричит је био државни секретар за рад Ненад Иванишевић.
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here