Џихадисти користе луке у Хрватској, Грчкој, Албанији и Црној Гори за пребацивање људства из Сирије у Европу и обрнуто, тврди италијански лист „Република“.

Према тврдњи римског дневника, џихадисти наводно користе морски пут из Барија, који иде преко Хрватске, а из Барија трајекти возе за Дубровник.

По информацији „Републике“, управо због те опасности у луци Бари на снази су посебне мере безбедности. Појачане су и полицијске патроле, које на све могуће начине проверавају путнике који циркулишу луком, преноси портал „Индекс“.

Наводи се да из луке Бари трајекти путују према хрватским, црногорским и грчким лукама, као и према Албанији, која је тренутно део свих безбедносних анализа о растућој радикализацији на Балкану.

Пре неколико недеља италијанске службе објавиле су да током августа постоји повећана опасност од терористичких напада у тој земљи, због чега је подигнута безбедност у Риму на други ниво (од могућа три).

У луци се контролишу сви путници који долазе из земаља изван држава Шенгенског споразума, а процењује се да се ради о 25 до 50 одсто путника који се укрцавају на бродове.

Детаљније провере обављају се и на аеродромима, кроз које пролазе милиони путника. Стручњаци процењују да би Италија могла да се нађе на мети напада терориста, зато што је своје војне базе отворила америчким снагама које учествују у бомбардовању припадника ДАЕШ-а у Либији.

Кроз неколико дана ће Италија на захтев либијског премијера Фајеза ел Сараја послати своје специјалне јединице на тло те земље.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here