Шеф српске дипломатије Ивица Дачић изјавио је данас да нема формалне иницијативе за формирање заједничке комисије Србије и Републике Српске поводом информација о рату у БиХ објављених након скидања ознаке тајности са британских докумената, али да Сребреница није једина тема о којој би се могла сазнати пуна истина из архива, преноси Бета.

„Доста је тема о којима ће се сазнати пуна истина читајући архиве”, рекао је Дачић новинарима у Београду. Он је прецизирао да мисли на случајеве попут злочина на сарајевској пијаци Маркале, на то шта се дешавало пре и после хрватске војно-полицијске операције Олуја, а када је реч о Косову, на активности везано за извештаје разних безебдносних служби о догађајима који су претходили бомбардовању.

„Треба пажљиво читати… и предузимати одређене политичке акције, али нема формалне иницијативе (за оснивање комисије)”, рекао је.

Бањалучке Независне новине објавиле су 4. јануара садржај декласификованог документа британског министарства одбране од 11. јула 1995. у коме се наводи да је напад Срба на Сребреницу испровоцирала БХ страна и да Пале нису имале план да се освоји енклава, већ је до напада дошло на иницијативу локалног командира.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here