Шеф српске дипломатије Ивица Дачић каже да није поредио пуч у Турској са 5. октобром, већ да је говорио о утицају спољног фактора.

„Нисам поредио 5. октобар и пуч, али јесам страни утицај“, рекао је Дачић, који је и лидер СПС.

Он каже да је Турска због спољне политике била предмет разних спољних утицаја, те да је у том контексту поредио пуч у тој земљи са 5. октобром.

Упитан да ли дешавања у тој земљи могу довести до новог таласа миграната, Дачић каже да је Србија очекивала такав таласа и да је због тога премијер заказао седницу Kординације служби безбедности, да је формиран заједнички тим полиције и војске.

„То је већ дало резултате, спречени су уласци из разних земаља.То су све илегални преласци који се одвијају ван званичних прелаза“, нагласио је Дачић.

Он је додао да је Србија показала да може да управљамо кризним ситуацијама, уколико друге земље на мигрантској рути не направе проблем.

„Ми не можемо да дозволимо да будемо сабирни центар. У оквиру Европског решења можемо да прихватимо део одговорности“, нагласио је Дачић.

Говорећи о Хрватској, Дачић је рекао да Србија неће дозволити да је понижавају ни много јаче земље од Хрватске и навео да су претње из те земље европском путу Србије одраз „патолошке оптерећености нашом земљом“.

Дачић каже да је и на Међувладиној конференцији на којој су отворена поглавља 23. и 24. Хрватска имала своје ставове и да су након тога стигле претње да ће блокирати пут ка ЕУ, али да укидање Закона о јуриздикцији ниједном речју није споменути ни од ниједног водећег државника као обавеза.

„Европска комисија је одбила захтев Хрватске јер немају утемељење у међународном праву. То што од нас траже треба да затраже од 11 земаља ЕУ. Универзална јурисдикција, када су у питању ратни злочини, није европско правило“, нагласио је Дачић на РТС-у.

Он је прецизирао да такав закон имају и Немачка и Шпанија, али и још девет европских земаља, те да је по том закону суђено и онима за злочине за Сребтреницу, али и онима који су починили злочине према Хрватима.

„То је игроказ који служи да домаћу употребу, то је одраз патолошке оптерећености Србијијом. Србија неће дозволити ни много јачим земљама од Хрватске да је понижавају“, рекао је Дачић, који је и председник СПС.

Он је додао да Србија жели да решава билатералне проблеме, али да се то не може постићи враћањем у прошлост и покушајем рехабилитације кардинала Алојза Степинца.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here