Foto: Printskrin Youtube

„Ово је сазив Скупштине кој је Вучићев, он је показао ко ће бити посланик, то је завршетак његове узурпације, то су људи који немају особине личности, маса која ће да изгласава оно што он хоће. Они представљају Вучића, он је парламент, ово су безлични људи који с аспекта озбиљне политике немају никакву тежину“, сматра професор Факултета политичких наука Чедомир Чупић.

Подсећамо, Србија је у понедељак добила нови сазив парламента.

Саво Манојловић, из Удружења за заштиту уставности и законитости, сматра да смо пре овог сазива имали унижавање парламента преко посланика који су гласали на звонце, као и да смо имали изборе без неизвесности на којима смо могли да видимо, како је рекао, доказе колективног гласања и да тужилаштво не реагује на те случајеве.

„Имамо парламент где представници не представљају грађане, да би сте дискутовали потребно је да имате мишљење а парламент нема мишљење и не представља грађане. Сваки грађанин мора да схвати да је суштинска честица демократског поретка. Грађани бране Устав тако шро бране реке, што су устали за слободу Александра Обрадовића, што дијаспора устаје у неколико градова. Ја верујем да су капацитет друштва људи и показујемо да постопје људи који могу да одбране један парк и док год они постоје, постоји шанса да се демократија врати“, сматра Манојловић.

Професор Чупић објашњава да када је у питању карактер деспота и тирана, „они иду и освајају врх, а кад се попну онда га сломе“.

„Неће ово ићи дуго. Тешко је предвидети када ће почети отпор. Овде имате поделу грађана који су устрашени и оних који нису, огроман број је у страху због посла и уцењени су, много је сиромашних… Али то ће ићи до једне границе када ће постати неиздрживо и тада се ослобађа енергија код људи. Не можете ништа да урадите без киритчне масе. Опозиција треба да буде спремна, да да грађанима једну врсту организације када дође до протеста, то је задатак политичких елита, опозиције, да она буде спремна. Бојкот је показао две ствари – опозција која је била урушена, бојкот полако удружује опозицију која је била немоћна и бојкот је прочистио опозицију, сви калкуланти су се навукли на то што им је Вучић понудио, тај цензус је победа опозиције, јер су сви калкуланти изашли и тако се опозиција прочистила. Они су отишли у политичку неупотребљивост. Ко је ишао на ове изборе показао је да је у стању да много отрпи зарад личних добити. Имаћемо сада најаву удружене опозиције, која ће дефинисати шта је удружује и грађани ће знати да су то одлучни људи који нису изашли на изборе“, објаснио је Чупић.

Половином јула најављено је симболично формирање Скупштине слободне Србије, на иницијативу неколико интелектуалаца. Она би требало да буде, како су објаснили иницијатори, алтернативно тело и има за циљ окупљање свих грађана који желе да креирају бољу, демократску Србију.

„Имамо списак потенцијалних чланова и иницијативни одбор, а они постају чланови када се формално конституише. Били смо на састанку са Радетом Панићем, има око осамдесетак имена који су пристали да буду део скупштине. То нису само интелектуалци, већ и други угледни грађани. Скупштина слободне Србије треба да буде показатељ који ће каналисати социјалне и политичке групе, све оно што немамо у парламенту. Тако што ћемо детектовати проблеме и предложити њихова решавања, али и предузимати акције на решавању тих проблема. Да се Србија изведе из претполитичког стања и да се људи из различитих дијапазона уједине“, навео је Манојловић.

Чупић каже да је та скупштина покушај да се људи умреже и да се на основу тога осмишљава стратегија.

„То је припрема за непосредну будућност, да грађани знају да они који нису устрашени и који знају у каквој земљи живе, постоји нешто што има организацију и то је у ствари повезивање. Да оно што је разбијено у пол животу да се полако повеже“, објаснио је професор.

Манојловић додаје да је Србија подељено друштво и да постоји мали број слободних медија, али да су ту друштвене мреже и да постоје методи борбе у оваквим ситуацијама.

„Видели сте студенте који укидају одлуку о њиховом избацивању из домова, што показује да је моћ у рукама грађана. Ми стратегију, план и вољу можемо видети у неким акцијама, код неких људи који су одбранили реке, паркове. Корупција јесте једна од рак рана, све око нас је стециште корупције, немамо државу због великог степена корупције, то јесте нешто око чега грађани треба да се уједињују. Одличан пример је Румунија. Имали су протесте, грађани су бранили одлуке тужитељке“, рекао је Манојловић.

Јуче је потпредседница Странке Слободе и правде Мариника Тепић затражила хитно формирање независне стручне комисије која би обавила стручан наџор и детаљно се бавила финансијским пословањем Телекома Србија.

„Јавност треба да буде упозната са тим, можда неће ништа бити, али не смемо ћутати. Јелисавета Василић је изашла са једним прегледом шта се ради око Телекома и онда су је напали и оптужили за сукоб интереса који никако није сукоб, ти случајеви полако урушавају Вучића. Телеком је крупан проблем, купује за неки нереалан новац провајдере да би се контролисало све. Разумеју грађани то, али још нису охрабрени“, сматра Чупић.

N1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here