Црногорска власт се жестоко труди да на све могуће начине подиђе својим новим пријатељима Американцима и НАТО-у, па је од недавно подигла дипломатске односе са самопроглашеним Косовом на ниво амбасадора.

Размјена амбасадора, како преносе београдски медији, обавиће се почетком септембра.

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи је за амбасадора у Црној Гори именовао Скендера Дурмишија који је амбасадорску функцију до сада обављао у Белгији, Македонији и Аустралији. Дурмиши је тренутно директор Дипломатске академије Министарства спољних послова Косова.

Истовремено, предсједник Црне Горе Филип Вујановић је за амбасадора те земље на самопроглашеном Косову именовао Ферхата Диношу, који је био амбасадор у Албанији.

Прије те одлуке дипломатски односи су били на нивоу отправника послова, пошто Вујановић није прихватио да именује амбасадора, условљавајући то укључивањем црногорске мањине у Устав самопроглашеног Косова. Тачи је током многобројних сусрета најављивао је да ће се то и остварити.

Међутим, пакет уставних промјена самопроглашеног Косова, у којима треба да буде обухваћено то и питање трансформације Безбједносних снага Косова у Војску самопроглашеног Косова наилази на отпор и неслагање представника Срба.

Извор: ИН4С

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here