Док ће се трка за председника САД очигледно водити између милијардера Доналда Трампа и некадашње државне секретарке Хилари Kлинтон, лингвиста Ноам Чомски очигледно није одушевљен овим опцијама.

– Трамп је привлачан за оне који су на својој кожи осетили слом америчког друшта, па се код њих јавља љутња, страх, фрустрација, безнађе. У питању су они делови друштва где је стопа морталитета порасла, што је нечувено – рекао је Чомски у интервјуу за Трутхоут.

Иако није Трампов присталица, Чомски нема лепо мишљење ни о Kлинтоновој, те се осврће на историју њене породице.

– Један од злочина некадашњег председника Била Kлинтона, по мом мишљењу, је што је исувише проширио НАТО ка истоку. Упркос што су Kлинтонови претходници уверавали Горбачова у супротно, па је тако Горбачов прихватио да се уједињена Немачка прикључи непријатељској војној алијанси – каже Чомски.

– Ове озбиљне провокације наставио је Буш, што је довело до снажних реакције Русије, али америчке црвене линије су већ постављне близу руске границе – каже он.

Хилари Kлинтон би волела да иде стазама свог супруга, сматра Чомски.

– Европска елита је пасивна и прати Вашингтон у стопу – каже он.

НАТО је драматично повећао своје присуство у источној Европи под председником Обамом. Позивајући се на „руску агресију“ алијанса је одржала војне вежбе у региону и почела је да распоређује своје снаге у балтичким земљама. Према речима Јанс Столтенберга НАТО ће распоредити четири мултинационална батаљона у балтичким земљама и у Пољској.

– Ово ће послати јасан сигнал да је НАТО спреман да бране сваког свог савезника, додао је он.

Чомски је истакао улогу Била Kлинтона у подизању Турске.

– Турска је наравно, била веома значајан савезник САД, толико да је под Kлинтоном постала водећа земља са америчким наоружањем. Kлинтон је Турксој гурао у руке оружје како би се борила против курдске мањине – сматра Чомски.
Интермагазин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here