Читање књига може продужити животни век за две године, кажу научници с Јејла који су резултате свог недавно спроведеног истраживања објавили у часопису Social Science&Medicine.

Коауторка студије Бека Р. Леви, професорка епидемиологије на универзитетском Одсеку за јавно здравље и њене колеге тврде да је читање корисно за здравље. И упркос све већој популарности Киндла и осталих сличних е-издања књига, продаја штампаних издања је у порасту. Прошле је године у Сједињеним Државама продат 571 милион књига у односу на 559 милиона 2014, преноси портал Medical News Today.

Међутим, читање књига није само популарна разбибрига. Наиме, бројне до сада спроведене студије, показале су да је читање добро за разне аспекте здравља. Недавно истраживање показало је да читање књига фикције код неких људи подстиче емпатију. А ново истраживање професорке Леви и колега отишло је корак даље, показавши да читачи књига умиру у просеку две године касније од оних који не читају.

Истраживање је спроведено на 3.635 особа старијих од 50 година које су научници поделили у три групе: оне који не читају књиге, они који недељно на читање књиге утроше три и по сата, а трећу групу чиниле су особе које недељно читају више од три и по сата.

Резултати су показали да, кад се упореде с особама које не читају, људи који читају три и по сата недељно имају 17 посто мање шансе да ће умрети у предстојећих 12 година, а онима који читају више од три и по сата шансе се смањују за 23 посто. Закључено је да читачи умиру у просеку две године касније од оних који уопште не читају.

Студија је открила и да књиге више читају факултетски образоване жене с вишим приходима. Слична је веза утврђена и код особа које читају новине или часописе, али повезаност је нешто мање чврста.

Истраживањем није прецизно утврђено који механизми тачно особама које читају продужава живот, али Леви и колеге претпостављају да би се могло радити о позитивном утицају на когнитивне функције. Томе у прилог иду и резултати једне студије из 2013. која је показала да читање подстиче комуникацију међу можданим ћелијама.

Извор: Хина

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here