У јулу 2017. године, ЦИА је најавила стварање нове перспективе – иранског центра за мисију – нове “специјалне јединице” чији је циљ анализирање и развој америчких планова за Иран. Јединица је створена на иницијативу директора ЦИА-е Џона Бренона, који је напустио свој положај након што је на власт дошла Трампова администрација.

Бренан је размотрио тзв. “Проблематичне области” – Северну Кореју, Иран, итд. која захтева највећу пажњу агенције.

Бренанов наследник, Мајк Помпео, који је задржао функцију директора ЦИА-е нешто више од годину дана пре именовања за америчког државног секретара, наставио је ову политику. Активности ЦИА-е су спроведене у иранској дивизији операција (Персијска кућа), групи политичких и економских стручњака за Иран који се баве аналитиком догађаја у Ирану и иранској дијаспори.

Према изворима, администрација Беле куће је била забринута да је Персијска кућа испуњена иранским стручњацима који не обраћају велику пажњу на промену режима у Ирану.

Трампови људи су желели много више фокусирану и милитантну групу која би омогућила обавештајне активности пожељније од стране саветника за националну сигурност Џона Болтона.

Уместо шефа иранског центра за мисију, ЦИА је именовала Михаела Д’Андреа. Д’Андреа је имао централну улогу у програму испитивања након догађаја 11. септембра, а предводио је Центар за борбу против тероризма ЦИА-е. Убиства и мучења су централни алати његовог рада.

Управо је Д’Андреа проширио програм ЦИА поготово такозваних “профилних удараца”. Профил је посебно контроверзан алат. ЦИА је добила право да убије свакога ко одговара одређеном профилу, као што је особа одређене старости, или особа са телефоном који је био повезан са неким са листе људи заинтересованих за ЦИА. Ванправна убиства су Д’Андреа специјалност.

Што се тиче његове позиције у иранском мисионарском центру, Д’Андреа је близак Арапима у Персијском заливу, како кажу бивши аналитичари ЦИА-е. Азијски заливи инсистирају на акцијама против Ирана. Ово виђење дели Д’Андреа и део његовог тима. Због свог оштрог односа према Ирану, Д’Андреа је познат – иронично, као “ајатолах Мике”.

Д’Андреа и људи као што је Болтон су део групе људи који имају унутрашњу мржњу према Ирану и блиски су у свом погледу на саудијску краљевску породицу. То су људи који су спремни на безобзирно насиље и спремни су на све што ће изазвати рат против Ирана. Неће се зауставити ни на чему

Д’Андреа и његови “орлови” одвезли су неколико иранских стручњака из иранског центра за мисију, на пример Маргарет Строметски, која је била шеф аналитичког одела. Остали стручњаци који су могли да пруже другачији поглед са становишта Помпеа-Болтона, или су били или одбачени или тихи. Бивши званичници кажу да администрација Трампа нема простора за неслагање око иранске политике.

Сарадник Д’Андреа изван Беле куће – Томас Каплан, милијардер који је створио две групе усмерене на промену режима у Ирану. Обе групе су Унија против нуклеарног Ирана (УАНИ) и Пројекат борбе против екстремизма. Овде нема ништа суптилно. Ове групе – и сам Каплан – промовишу програм потпуног уништења Ирана као слободне државе.

Каплан је окривио Иран за стварање ИСИС-а, будући да је Иран, према Каплану, “користио страшни сунни покрет” да прошири свој досег од Персије до Медитерана. Такав апсурд је уследио из фундаменталне неразумијевања шијизма – као што Каплан и његови саучесници кажу – преваре. Каплан, необично довољно, дели ставове ИСИЛ-а више од Ирана – зато што и Каплан и ИСИЛ су вођени мржњом према онима који следе шиитске традиције ислама.

Занимљиво је да Капланове анти-иранске групе уједињују финансирање ЦИА-е и треће стране. Шеф УАНИ-а је Марк Валац, извршни директор финансијске групе Тигрис Каплан, финансијска компанија са инвестицијама, која ће, признаје, имати користи од “нестабилности на Блиском истоку”. Рад са УАНИ-јем и пројектом за сузбијање екстремизма Норман Роуле, бивши национални обавештајни менаџер за Иран у америчкој канцеларији директора националне интелигенције.

Равле је понудио своју подршку напорима Фонда Арабије на челу са Али Шихабијем – човеком који има блиске везе са Саудијском монархијом. Фондација Арабија је створена како би Саудијској Арабији пружила средства за ефикаснији рад у односима с јавношћу. Шихаби је син једног од најугледнијих дипломата Саудијске Арабије, Самира ал-Шихабија, који је играо важну улогу као амбасадор Саудијске Арабије у Пакистану током рата у којем је ал-Каида створена.

Ови људи – Каплан и Болтон, Д’Андреа и Шихаби – настоје да искористе пуну снагу америчких оружаних снага за постизање опасних циљева арапских краљевстава у Персијском заливу (и Саудијској Арабији и УАЕ). Када Помпео наступи пред камерама, он ради за њих. Ови људи имају један задатак – желе рат против Ирана.

За њих не постоје такви појмови као закон, кривица, морал. Они неће престати док амерички бомбардери не почну бацати бомбе на Техеран и Кур, Исфахан и Шираз. Они неће стати док њихови снови не постану стварност.

News Front

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here