На загребачком Тргу бана Јосипа Јелачића данас је одржана мирна протестна акција против величања „Олује“, чије је учеснике чувала полиција да не би дошло до инцидента, али су им окупљени ипак добацивали увреде.
С обизром да је хрватски МУП забранио одржавање антиратног протеста, организације Центар за жене жртве рата – Роса (Загреб), Жене у црном (Београд), Женска мрежа Хрватске, Српски демократски форум (Загреб), Слободарски активисти (Загреб), Центар за грађанску храброст (Загреб) одржали су мирну протестну акцију са почетком у 18 сати, пренео је сајт Индекс.

Део окупљених на Тргу је учесницима протеста добацивао „Четници!“, „Марш из Хрватске!“, „Зашто смо се ми борили?“

Kако јавља један читалац Индекса, упркос полицијском обезбеђењу, дошло је до инцидента кад је једна демонстранткиња погођена у главу и неколико секунди потом ударена шаком у потиљак.

Уочи протеста, реагујући на забрану одржавања протеста, Центар за жене жртве рата „Роса“ је саопштио да „образложење решења које се темељи на аргументу безбедности не може да буде оправдано јер би то значило да полиција не може да обезбеди унапред најављено јавно окупљање грађана“.

„Зато можемо да констатујемо да државна власт не функционише, односно да је власт у рукама насилних групација које одлучују о подобности јавних окупљања“, саопштио је Центар.

Центар Роса: Три особе повређене на протесту у Загребу

Током протестне акције против величања „Олује“, која је вечерас одржана у Загребу на Тргу бана Јосипа Јелачића, повређене су најмање три особе, изјавила је за Н1 Нела Памуковић из Центра за жене жртве рата „Роса“.

Kао и ранијих година пред годишњицу „Олује“ у Загребу су невладине организације желеле да одрже протест против величања „Олује“, али то је забранио МУП.

Ипак, оди су дошли на Трг да би одржали мирну протестну акцију, али су стигли и бранитељи па је морала да интервенише полиција, наводи Н1.

– Викали су нам ће нас силовати, убити, да бежимо из Хрватске. Дали смо изјаву у полицији о добијеним повредама и могућим починиоцима – каже Нела Памуковић из загребачког Центра за жене жртве рата „Роса“, истичући да је све време ситуација била напета и да су се прибојавали да ће бранитељи пробити полицијски кордон и напасти демонстранте.


Памуковић је једна од нападнутих, а повређене су још две особе које су с њом биле у групи.

– Једног колегу су погодили јајетом, колегиница је добила ударац у главу, а ја сам погођена иза врата. Још смо у шоку. Све време нас је пратила полиција. Ситуација је била дивља, стално је постојала опасност да бранитељи пробију полицијски кордон и да нападну демонстранте – каже Памуковић.

Непосредно по завршетку протеста, у загребачкој полицији су рекли да је протест „протекао мирно и да нитко није повређен“.
Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here