Још једна жртва неорганизације здравственог система. Пензионер Митар Гајић (87) преминуо је пре четири дана услед тога што су лекари у готово свим значајнијим београдским установама одбијали да га прегледају. Неки од њих су тврдили да не могу да му припишу антибиотике без прегледа који је сада немогућ, други да температура од 38 степени осам дана узастопно није симптом короне, док су га трећи “ослушкивали преко телефона”.

Мој тата је пре свега овога био здрав, ишао је на редовне контроле на ВМА, код уролога у новембру и све је било у реду. Затим је ишао код нефролога, кардиолога, пулмолога. Није био дементан – каже за Директно.рс Снежана Кузмановић, ћерка преминулог.

У јеку пандемије коронавируса, рестрикција која је највише погодила старије грађане је потпуна забрана изласка из куће. То, и хаотични здравствени систем који је фокусиран искључиво на пацијенте за које сумњају да су оболели од коронавируса (а, недовољно и на њих), пресудили су животу Гајића. Он је преминуо у 87. години због, претпоставља се, уринарне инфекције, јер, како истиче његова ћерка, Хитна помоћ и друге здравствене институције нису хтеле да дођу да му помогну. Чак и да су га одвели у болницу да моле да га приме и прекрше законске рестрикције, речено им је од стране лекара да не раде то узалудно, јер га „нико неће примити с температуром“.

Након недељу дана мучења и борбе с надлежним медицинским установама, Митар је подлегао болести која се потенцијално могла решити интервенцијом медицинских радника.

– Тата је имао 87 година, поштовао је процедуру и није излазио напоље. Добио је температуру и ретку столицу, а имао је највероватније уринарну инфекцију. Звали смо све могуће телефоне – Батут, Дом здравља у Пожешкој улици, теренску слузбу, ВМА, Дом здравља на Чукарицкој падини и Хитну помоћ више пута. Имао је температуру већу од 38 и то осам дана. Рекли су да то не упућује на корону, па смо само добијали савете да узима парацетамол, пробиотик… Сумњало се на уринарну инфекцију. Зар доктори данас ништа не лече сем короне? Сваки дан смо звали, вапили за помоћ, али нико није хтео да дође – рекла нам је Снежана.

У Дому здравља су одбили да прегледају њеног оца, па самим тим и да му издају и рецепт за антибиотике…

– Када је моја ћерка, зато што нам је његов уролог са ВМА, који не ради тренутно, рекао да постоји могућност да је уринарна инфекција и да узмемо палитрекс, отишла у Дом здравља, тамо су јој рекли: „Ми немамо уопште могућност да га видимо и не могу да вам дам антибиотик без прегледа, а не могу ни да га прегледам“. То је већ било уторак, а после недељу дана под температуром речено нам је да не може ни да се прегледа, ни да добије антибиотик.

Позивима упућеним ВМА, добили су штуро обавештење да се болесници под температуром нигде не примају…

– Само су нам тако рекли без образложења – не примамо никога с температуром и не верујем да ће вас ико примити с температуром, јер не примамо такве случајеве. То су ми рекли на ВМА. Невероватно. А, чула сам да тамо лече и случајеве који нису у вези са короном, још је мој отац био војни осигураник. Само су пребацивали и покушавали да нас откаче. Нигде нисмо погрешили, све смо звали кога је требало да се зове. Код мене доктори нису положили тест. Умро је. Не оптужујем никога, али систем не функционише. Умро је зато сто је поштовао процедуру да не излази напоље.

Снежана је за наш портал истакла да су упркос полицијском часу размишљали да га одведу до здравствене установе и моле на лицу места лекаре да му помогну, али су их поново обесхрабрили медицински радници с којима су разговарали телефоном.

– Можда бисмо га повели до ВМА да нема рестрикција и свађали се са њима да га приме. Мада нам је лекар рекао у Хитној, и да га доведете, нећемо га примити јер има температуру. Што значи да би мучили човека који се једва и кретао, мучили би га да га водимо до ВМА, али опет сам мислила, позатвараће нас све успут због забране кретања. Држава наводно штити старије, не верујем у то – то је шарена лажа за наивне.

ДИЈАГНОЗА ОСЛУШКИВАЊЕМ ПУТЕМ ТЕЛЕФОНА

Још једна од стресних и забрињавајућих ситуација која се догодила овој породици у тешким тренуцима, јесте када им је докторка из Хитне помоћи тражила да измере Митрове удисаје, а онда ипак самостално успоставила закључак супротан њиховој информацији – ослушкивањем дисања пацијента преко телефона.

– Докторка из Хитне помоћи је рекла да израчунамо колики му је притисак у том тренутку, температура и број удисаја у минути. Притисак је био низак, температура тада стабилна јер је пио парацетамол, а што се тиче удисаја, број је био 36, а нормално је од 12 до 16. Значи, он је имао три пута више удисаја него што би нормално. Нагласили смо и да има модре усне и руке, она је на то рекла: „Принесите телефон тати да чујем како прича“. То смо и урадили, на шта је она закључила: „Он мени нормално дише“. То је било у среду, већ осам дана је прошло од првих симптома, након чега је преминуо у четвртак, или од гушења, или је добио сепсу, или ко зна шта… Можда је требало да добије јачу ињекцију или антибиотик, то нисмо сазнали – истакла је Снежана и рекла да су само из Конзилијума хтели да дођу да му изваде крв и урин, што је било заказано за суботу, 28. марта, али је дека преминуо 26. ув

Direktno.rs

 

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here