Премијер Александар Вучић у свом мандатарском експозеу, покушавајући да образложи како ГМО храну већ скоро свакодневно уносимо у организам, определио се да то објасни кроз призму чери парадајза и то на овај начин:

„Ми ћемо морати да покренемо један други дијалог некада, зато што те приче о генетски модификованој храни, а сваки дан једемо генетски модификовану храну, а правимо се да смо некакви највећи заштитници и због тога не можемо да извеземо ништа, као што и због ињекција за свињску кугу не можемо да извеземо наше свиње и све се правимо да смо много паметни и много другачији од свих осталих, а да у ствари или мало тога знамо или штитимо интересе појединих великих фирми, појединих великих компанија, тајкунске интересе, а да за обичног сељака и за нашу земљу не радимо ништа.

Приметићете да би било каква иницијатива по том питању наишла на жешћи отпор и страшнији отпор у свим медијима који одмах донирају те компаније, о којима могу и да говорим сутра у одговору на питања народним посланицима, и воде хајку против свих који би помислили да будемо део Светске трговинске организације, да направимо боље бизнис планове итд. Хеј, немојте то, тиме ћете да уништите наше шансе, тиме нећемо да имамо здраву храну, уништићете Србију. Причају глупости, причају најбесмисленије ствари.

Знате ли ви шта је то чери парадајз? Модификација гена једне одвратне животиње и једне биљке и то сад једемо и уживамо у томе и причамо како једемо генетски немодификовану храну и много смо паметни. Сада ми реците – ко од вас није јео?

Kасније премијер Вучић објаснио да се ради о риби лист, односно:

„То је мутација рибе лист, ја сам мислио да је једне друге рибе, зато нисам хтео да говорим, и парадајза… и то се појавило 1994. године први пут на америчком тржишту и први пут је признато на такав начин, тако да никакав лапсус нисам направио, нити сам било какву глупост изговорио…“

То је изазвало лавину коментара о томе да ли је премијер у праву или не.

Међутим као доказ да се ради о грешци премијера налазимо податак да је заиста парадајз флавр савр једно време као прва ГМО биљка узгајана у Америци 1996. године али и повучена са тржишта 1997.године од стране произвођача Калџин.

Док са друге стране чери парадајз око ког се и покренула ова дискусија, представља хибрид који је настао природним укрштањем домаћег баштенског парадајза са дивљим парадајзом. Он као такав постоји преко 5. векова и није сигурно настао генетским модификовањем и мутацијом рибе лист.

Сума сумарум, чери парадајз сам по себи није изданак генетског модификовања.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here