Амбасадор Русије у Београд Александар Чепурин оценио је да постаје све јасније да Европској унији, која је посредник у решавању конфликата између Србије и Kосова, „понестаје снага да обезбеди чак и спровођење првог Бриселског споразума“

– Европска унија уз сагласност Београда је преузела улогу посредника у решавању конфликта. Али данас је све јасније да јој недостаје снаге да обезбеди спровођење чак и првог споразума – рекао је Чепурин у интервјуу ТВ Мост из Звечана.

Он је навео и да верује да ће Kосово остати део Србије, као и да су став и приступ који Србија заузме од кључног значаја у решавању косовског проблема.
– Kосово није држава, Kосово је де факто протекторат. Онда зашто хоће да створи властиту војску? Потребна је јасна реакција међународне заједнице. Неке су ствари сасвим очигледне, а посредник о њима треба да износи јасан став. Верујемо да ће Kосово остати део Србије и да ће српски народ на Kосову и Метохији бити потпуно заштићен – рекао Чепурин и додао да су добро познаи притисци да се оно прогура у неке од међународних организација.
Говорећи о питању Kосова и Метохије и Резолуцији СБ УН 1244, која је, како наводи, „темељни документ који су сви прихватили и који је основ за решавање косовског проблема“, Чепурин је оценио да је важно да Београд не признаје једнострани акт сецесије.
– Приступ Србије, став Србије имају и имаће кључни значај. Европска унија има неке оквире свог деловања које је утврдио Савет Безбедности УН, које треба да поштује. Не би требало да на своју руку предаје неке надлежности косовским властима. Kада немамо другог решења, немамо сагласности, треба да чувамо оно што имамо – рекао је Чепурин.

Према његовој оцени, договори из Бриселског споразума, документа који може да допринесе решавању проблема на Kосову, се лоше реализују.

Чепурин је навео да је је један од најважнијих делова тог споразума формирање Заједница српских општина, као и да кашњење у њеном оснивању предсавља проблем.

– Заштита права Срба и стварање Заједнице – то су, са моје тачке гледишта, кључне ствари за напредак дијалога Београда и Приштине. Имамо много проблема који би требало да буду решени уз помоћ међународне заједнице – проблем отимања имовине, рушења српских кућа. Друга ствар су српске избеглице са Kосова. Опет исто постоје споразуми и потребно је стварати услове. Треће је очување српског верског културног наслеђа – рекао је Чепурин.
– Генерално, као прво, треба да идемо напред без сукоба, без крви. И тако тражимо да решимо те проблеме на миран начин. Друга ствар, која је битна, то су права Срба на Kосову. И овде врло важну улогу има Заједница српских општина. У Бриселу је потписан докуменат, и кад говоримо да треба да се настави дијалог Београда и Приштине, мислимо да се морају испунити већ постигнути договори – рекао је руски амбасадор у Београду.
Он је додао да су сви свесни да је „људима на Kосову и Метохији врло важно да имају посао, плату за рад, да издржавају децу, да преживе.
– Kада је таква економска ситуација и на југу и на северу Kосова, онда наравно нема основа за велики оптимизам. А кад говоримо да се 300-350 милитаната са Kосова сада налази у Сирији â онда шта очекује овај регион када се тај рат заврши? Због тих фактора не можемо да разговарамо мирно, рационално и са оптимизмом. Али ако имамо ове проблеме, треба да их некако решавамо

О односима Србије и Русије
Говорећи о односу Србије и Русије Чепурин је рекао да су односи две суверене земље успостављени пре више од 500 година и да „сваки пут када се Србија налази у компликованој ситуацији и нема коме да се обрати, обраћа се Русији, и Русија колико може се труди да јој помогне“.
-Трудимо се да Србији на сваки начин помажемо када је то могуће. Желели смо да изградимо Јужни ток, али ЕУ то није допустила. Имамо режим слободне трговине, који је јако користан за Србију. И више других погодности, споразума. Сарађујемо са Србијом, и наша сарадња није уперена ни против кога. Нема ваљаних разлога да би неко покушавао да наруши наше односе. А и Kосово је важан елеменат. Подржавамо став Србије, трудићемо се да учинимо оно што ће Србима највише користити – рекао је Чепурин.

 
Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here