Српски народ у региону суочен је са повећаним притисцима и сталним умањењем политичких права, те је неопходна промена званичне политике Србије и њена већа улагања у пројекте, наводи се у осмом извештају удружења грађана Напредни клуб.

Председник клуба историчара Чедомир Антић каже да у региону, у девет суседних и околних земаља живи 1,75 милиона Срба и да је њихов положај најлошији у Босни и Херцеговини и Хрватској, а да се напредак у остваривању права види у Румунији и Мађарској. Он каже да је у БиХ у току највећа и најорганизованија кампања чији је циљ умањење овлашћења Републике Српске, њено укидање и асимилација српског народа, те да напади католичке цркве и исламске заједнице, званичника Бошњака и Хрвата никада нису били тако изражени од завршетка рата 1990-их година.

Антић додаје да постоји образац из Вашингтона и Брисела којима се умањују права гарантована Србима Дејтонским споразумом, права у правосуђу, те да се сада, после три године, објављују резултати пописа становништва, а да је циљ да дође до промене Устава.

У Хрватској су, наглашава Антић, права Срба на папиру велика, али да у пракси није тако, те да је хрватско друштво значајно радикализовано после победе ХДЗ-а на прошлом изборима.“Удвостручен је број инцидената на националној основи у 2015. године у односу на годину дана раније“, нагласио је Антић и додао да је хрватско друштво дубоко подељено, а да се званичници додворавају хрватском национализму.

Права Срба у Црној Гори, како каже, додатно су умањена током претходних година и они у тој земљи немају право националне мањине.Kако се наводи у извештају, Србима у Македонији колективна права стагнирају, док су верски и даље оспорени од стране државе, док је на Kосову српски народ и даље обесправљен, угрожена су његова културна и просветна права, а чести су и напади на Србе.

У Албанији и Словенији српски народ нема статус нациналне мањине, док је напредак у остваривању права приметан само у Румунији и Мађарској где су Срби стара дијаспора.“Не видим да ће бити промене у правима Срба у региону уколико се не промени званична политика Србије. Србија има уставну обавезу да штити Србе у региону и дијаспору уопште“, рекао је Антић и додао да се морају повећати издвајања за финансирање Срба у региону.Он као пример великих улагања навео Хрватску која издваја велика средства за пројекте Хрвата у Босни или Мађарску за пројекте Мађара на северу Србије.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here