Лидер ЛДП-а Чедомир Јовановић, који је био данас у Поточарима на обележавану 21 године од злочина почињеног над Бошњацима у Сребреници, изјавио је да то што је дошао сматра својом људском обавезом и политичком дужношћу.

Јер, како је рекао, све друго је ситуација у којој се политика односи неодговорно не само према жртвама у Сребреници, већ неодговорно према Бошњацима и свима другима.

У Меморијалном центру у Поточарима данас је сахрањено 127 сребреничких жртава, убијених током акције Војске Републике Српске на заштићену зону Сребреница у јулу 1995. године. Сахраном и верским обредом, који је предводио поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Kавазовић, завршена је комеморација сребреничким жртвама.

На констатацију да српски премијер Александар Вучић ове године није добродошао у Сребреницу, Јовановић каже да му је жао због оног што се десило на прошлогодишњој комеморацији, када је српски премијер нападнут.

– Желео сам да његов долазак овде буде прекретница у односу према том рату. Никуда не води негација тих судских пресуда, мислим пре свега на Међународни кривични суд и Хашки трибунал. Те пресуде саме по себи нису довољне и потребан је јасан политички став да се овде догодио геноцид. И док тог става не буде српски народ ће носити хипотеку коју носи – рекао је Јовановић за региналну Н1ТВ.

Јовановић је једини политичар из Србије који присуствује комеморацији у Поточарима ове године. Он каже да се надао да ће Вучићев долазак у Сребреницу прошле године скинути тај терет са српског народа, али је очигледно да то, како је рекао, не може нико други осим нас самих.

Он је приметио да је током прошлогодишњег Вучићевог боравка изостао јасан став о томе шта се десило у Сребреници и да је оно што се десило само додатно искомпликовало односе.

Јовановић је замерио власти Републике Српске, посебно њеном председнику Милораду Додику зато што данас нико из тог ентитета не присуствује комеморацији.

„Са тим се никада нећу помирити. Уверен сам да ће доћи дан када ће овде бити и председставници власти Србије и власти Републике Српске, да се нада да ће они рећи да се у Сребреници десио геноцид и да се он мора осудити. Само то ће донети неопходан мир и разумевање, што је предуслов за решавање свих проблема који су нас довели до овога“, рекао је Јовановић који је заједно са посланицима СДА и посланичком групом ЛСВ и Зелене странке поднео српском парламенту предлог резолуције о признавању геноцида.

Истрага о нападу на Вучића још траје

Тужилаштво БиХ истражује напад на премијера Србије Александра Вучића који је извршен 11. јула прошле године у Поточарима код Сребренице, речено је Срни у овој правосудној институцији. У Тужилаштву БиХ кажу да се ради на овом сложеном предмету и да ће, када се проведу све истражне радње, бити донесена тужилачка одлука. „Недавно нам је из Специјалног тужилаштва Републике Српске достављен предмет у којем колеге, након скоро годину рада, нису успеле подићи оптужницу, што говори о сложености овог предмета“, рекао је Срни портпарол Тужилаштва БиХ Борис Грубешић. Он је истакао да се ради о сложеној истрази у којој је потребно у маси људи идентификовати појединце, па за те појединце и прикупити довољно доказа за доказивање њихове одговорности за наведено кривично ђело. „Није то једноставан процес“, закључио је Грубешић.
Ало

1 КОМЕНТАР

  1. Izdajnice srpskog roda. Tamo se desilo to sto se desilo, ali se isto tako desilo da je 3500 hiljade srba u komsiluku gdje si, izdajnice, danas boravio, pobijeno prije tog sto se desilo. Zasto tako velikodusno, kao sto pricas o Srebrenici, nisi rekao nista o genocidu u Jasenovcu, Srpskoj Krajini… O tome, izdajnice, ni rijec nisi rekao. Tebe se i majka, ako je kukavna i ziva, stidi. Fuj Srbijo sta si okotila i sta hranis od narodnog novca.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here