„Чињеница да немамо владу два месеца после избора, иако постоји стабилна већина, говори да се Србија налази на озбиљној прекретници и да тешка питања пред нама скоро нико не сме да узме у уста, а ником не пада на памет да на њих понуди одговоре“
ФАКТИ: Овоме још нису телефонирали из Вашингтона да је Велика Британија изгласала издвајање из Европске уније. Ако се ЕУ за коју годину самораспусти, он ће – како његове ствари стоје – бити последњи човек на планети који ће признати да се то догодило!
ПРЕДСЕДНИК Либерално-демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић оценио је да спољнополитички приоритет Србије мора да буде чланство у Европској унији, јер како је рекао, спољна политика „додворавања свима“ изазива презир и неразумевање.

„Ако је време нешто доказало, доказало је да додворавањем свима зарадимо само презир и неразумевање свих којима се додворавамо. Србија мора да уради све да би остварила своје спољнополитичке приоритете, а то је данас, без даљњег, чланство у ЕУ“, рекао је Јовановић за данашњи новосадски Дневник.

Додао је да Србију на том путу не смеју да зауставе „неискрена пријатељства, лажни митови и популистичка политика“. „Ми немамо други начин да опстанемо него да што пре уђемо у ЕУ“, казао је Јовановић.

Према његовим речима, Србија неће ући у ЕУ док год буде негирала геноцид у Сребреници, јер је 11. јул признат као Дан геноцида и Европа по том питању неће прогледати кроз прсте.

„Сваки дан одлагања прихватања те чињенице због заливања популистичке политике отимамо од своје боље будућности и бацамо га у блато које нам је прогутало последње две деценије“, оценио је Јовановић.

Он је поновио да ће потенцијално учешће ЛДП-а у будућој Влади Србије или „неки други могући облик сарадње“ бити јасан знак да ли та влада има за приоритет европске интеграције или неку другу агенду.

„Чињеница да иако постоји стабилна већина два месеца после избора немамо владу говори да се Србија налази на озбиљној прекретници и да тешка питања пред нама скоро нико не сме да узме у уста, а ником не пада на памет да на њих понуди одговоре“, оценио је Јовановић.

Према његовим речима, састав нове владе одлучиће да ли ће Србија заиста кренути ка чланству у ЕУ или ће наставити да „глумата европску политику“ док у друштву европске вредности, права и слободе полако клизе ка најнижем нивоу у последњих 20 година.

Бета

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here