Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић и председник Странке демократске акције (СДА) Санџака Сулејман Угљанин усагласили су данас у Новом Пазару 10 принципа на основу којих ће те две партије заједнички деловати у будућности.

Међу договореним принципима налазе се даља демократизација друштва, јачање институција, промоција толеранције, слободе говора, нова регионална политика, као и признавање свих пресуда које се тичу сукоба на простору бивше Југославије.

Те две странке залагаће се и за убрзање приступања Србије Европској унији и НАТО, дефинисање статуса Санџака, коначно решавање статуса Kосова уз уважавање реалности и принцип разумевања специфичности на којима је направљена Босна и Херцеговина.

Јовановић је изјавио да је опозиција, због неозбиљности већине странака, одавно изгубила предстојеће изборе за председника Србије.

– Сви знамо чији кандидат ће победити и постоје само две дилеме – да ли ће Александар Вучић освојити мандат у првом кругу или ће Томислав Николић победити Војислава Шешеља у другом – поручио је Јовановић.

Говорећи о договору са САД Санџака, Јовановић је додао да за такву политику мора бити места у предстојећој кампањи и да ће, уместо “обарања руку са Вучићем, Николићем или Шешељом”, победом сматрати да таква порука стигне до грађана.

– Уколико је неко од кандидата спреман да прихвати те принципе, ми ћемо га подржати. Србији је потребан кандидат који ће током кампање отићи у Приштину, Сарајево, Подгорицу и Загреб и тамо бити прихваћен – казао је лидер ЛДП-а.

Председник СДА Санџака Сулејман Угљанин подсетио је да те две партије у оквиру заједничком посланичког клуба делују у Скупштини Србије по усвојеним принципима, а да ће тај програм сада понудити председничким кандидатима и предочити грађанима.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here