СНП „Избор је наш“ из Бања Луке обратио се јавности отвореном писму у коме је позвао све институције у Републици Српској, али и бивши припадници Војске РС, морају стати у одбрану некадашњег генерала ВРС и актуелног председника Борачке организације РС, Миломира Савчића.
Ова организација тврди да је оптужница коју је Тужилаштво БиХ поднело против овог генерала „политички мотивисана, селективна и неправедна“ и неће помоћи у постизању мира међу народима у Босни.

„Циљ Тужилаштва БиХ није правда, истина, кажњавање оних који су заиста починили ратни злочин и помирење, већ испуњавање жеља страном фактору који политиком завади па владај, покушава да контролише наш простор, остварујући свој интерес. То се најбоље види у огромном броју оптужница и судских пресуда за ратне злочине против Срба, а за злочине над Србима оптужница скоро и да нема. Иако су и Срби били жртве“, стоји у овом саопштењу у коме се наводи да иако су први и појединачни, али и масовни злочини у претходном рату у БиХ почињени над Србима, правосуђе у Босни чини све да се представи потпуно другачија истина.

„Таквом политиком Тужилаштва БиХ жели се српски народ представити као злочиначки а Република Српска као геноцидна творевина, коју треба укинути. Да се иза таквог рада Тужилаштва крије утицај страног фактора види се и по жељи Велике Британије да се у Савету безбедности УН усвоји њен приједлог резолуције о геноциду у Сребреници. Kада, због вета Русије, у томе нису успели, сада на основу пресуда за ратне злочине Хашког суда и Суда БиХ у којима се углавном осуђују Срби, били криви или не, покушавју наметнути закон о забрани негирања геноцида. Тада би, мисле они, лакше остварили свој циљ – укидање Републике Српске и централизација БиХ“, наводи СНП „Избор је наш“.

У саопштењу се наводи да је од огромне важности за мир и добре односе између Срба и Бошњака, јесте, да управо они, Бошњаци и Срби сагледају злу намеру страног фактора, да између та два блиска народа створи непремостиве препреке.

„Зато Покрет сматра да треба апеловати на институције БиХ, Српске и Србије да се створе здраве и објективне околности у којима би радило Тужилаштво и Суд БиХ, како би испунили свој прави задатак – казнили починиоце злочина, задовољили правду и истину и тако обезбиједили услове за истинско помирење. То не би значило мешање и притисак на правосуђе, у оном смислу када оно ради добро, већ морална обавеза институција и друштва да се утиче на правосуђе како би боље функционисало и поправило оно што се може и треба поправити, како резултат судских пресуда не би произвео већу штету и неправду не само појединцима“, истиче се у овом саопштењу у коме се наводи да се генерал Савчић часно борио у рату, поштујући ратно право и не чинећи ратни злочин.

„У то смо се могли уверити, не само што га познајемо, већ и из прича многих његових сабораца, који га сматрају храбрим, часним и хуманим борцем, који је у борбама био и рањен. Зато, не само борци, већ све институције Републике Српске, које је генерал бранио, морају стати уз свог генерала Савчића“, наводи се у саопштењу СНП „Избор је наш“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here