Скандал. Кућом краља Петра у Београду (заштићеним спомеником културе) у недељу по подне оџвањали су народњаци. Повод? Свадба двоје младенаца.

Док је бирао кућу у којој ће се одмарати у миру, краљ Петар И Карађорђевић сигурно није имао на уму да ће међу тим зидовима трештати стихови свадбарских песама.

– Још од пола пет по подне грмели су народњаци. Прво смо помислили да је локал у близини закупљен за свадбу. Кад оно, Кућа краља Петра, испред табла ДОБРО ДОШЛИ. Имена младе и младожење, гомила света… Цео комшилук је био шокиран. У Кући краља Петра су често културне манифестације, изложбе… Ово је први пут да је неко дао дозволу за турбо-свадбу – рекао је за “Блиц” Д. П., који је јуче случајно прошетао туда и остао у чуду призором који је затекао.

Уместо културних догађаја, овим историјским здањем оџвањали су турбо-фолк хитови.

Организатору следи тужба

Председница општине Савски венац, на којој се налази ово здање, Ирена Вујовић рекла је за “Блиц” да ће против организатора свадбеног весеља бити поднета тужба због деградације споменичких својстава културног доба.

– Кућа краља Петра је утврђена за споменик културе и није намењена за организацију свадбених прослава. У њој се дешавају разноврсне манифестације из области културе. Нећемо дозволити да било ко на овакав начин урушава углед Куће – рекла је Вујовићева, додавши да догађаји у Кући треба да чувају достојанство здања и сећање на његово место у историји.

а није довољна срамота и суноврат друштва и културе свадба коју је директорка Етнографског музеја Мирјана Менковић омогућила свом сину, доказује и овај скандал.

Додуше, постоји уговор који је склопљен између ДКЦ „Мајдан“ (под чијом се ингеренцијом налази ова кућа) и Студија за графички дизајн „Медија шпајз“, чији је заступник управо сам младожења Владимир Поповић. Међутим, тај уговор се односио на изнајмљивање просторија за организовање презентације и коктела 28. августа 2016. Уместо тога, у просторијама је организовано свадбено весеље.

– Организатор се правно обавезао да ће се понашати у складу са правилником Куће краља Петра, да неће реметити јавни ред и мир, нити предузимати друге радње које могу штетити историјском угледу куће – рекла је Вујовићева.

Осим правних одредаба, младожења је прекршио и обећање за поштовање јавног реда и мира јер је овом свадбеном весељу непозвани гост била и – Комунална полиција.

Министарство културе и Секретаријат за културу рекли су да Кућа није у њиховој надлежности и тако нису пропустили прилику да оћуте овај скандал.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here