Брука и срамота – проћердали смо јапанску донацију од 2,5 милиона евра, а посао за који смо те паре добили нисмо завршили.

Гради се седам година, са полупаним прозорима је зарастао у коров и још се не зна да ли ће икада бити завршен – то је ваљевски дом за старе. Извесна је само брука – да је донација народа Јапана од 2,5 милиона евра за ово здање потрошена, а не зна се за шта.

Уместо да је већ усељен на радост потенцијалних 180 корисника из Kолубарског округа, геронтолошки центар који се простире на 176.800 квадрата зврји празан. На све стране буја коров око њега. Добар део прозора је полупан, нека окна изваљена и бачена у двориште. Поједина улазна и балконска врата отворена на извол‘те наркоманима и скитницама, кажу комшије из Ужичке улице. У унутрашњости препуно ђубрета различитог порекла.

А у пролеће 2009. године почело је помпезно, јер је по одобреном пројекту овдашњег Центра за социјални рад влада Јапана донирала 2,5 милиона евра да се геронтолошки центар изгради. Уместо тога, градилиште је неколико пута отаварано и затварано, јапанске паре су потрошене у неповрат, наводно јер је копање темеља због тешког каменитог терена коштало више него што се очекивало, па је здање, на којем треба завршити гомилу послова и споља и изнутра, препуштено немару и изгледа забораву.

– Тек после формирања нове Владе треба да буде познато када ће бити настављена градња дома за старе. То чекамо да бисмо знали с ким да разговарамо. Ипак, мислим да ћемо имати пуну подршку државе и надлежног министарства, јер је ово, пре свега, њихова инвестиција. Планирамо да се одмах након формирања Владе договоримо о састанку са најодговорнијим људима и премијером Александром Вучићем како бисмо решили овај проблем – каже заменик градоначелника Драган Јеремић.

Док се Јеремић нада решењу, није згорег подсетити на гомилу “чврстих обећања”…

– Дом ће прве кориснике примити крајем ове или почетком следеће године – рекла је у марту 2012. помоћница министра рада Сузана Пауновић.

У јануару 2013. државна секретарка у Министарству рада Стана Божовић је обећала да ће “за наставак радова бити обезбеђено 30, од потребних 190 милиона динара“, те да ће дом бити завршен следеће године.

Њен наследник Ненад Иванишевић је у јануару прошле године најавио да ће геронтолошки центар бити завршен у првој половини 2016, јер је “Влада у буџету обезбедила 100 милиона динара за наставак радова”. Никаквог прилива новца и наставка градње није било.

По Јеремићевим речима, дом тек треба да добије пројекат за изградњу лифта и партерног уређења. Само за те радове, како каже заменик градоначелника, потребно је од 2,5 до три милиона динара.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here