Амбасадор Велике Британије у Приштини Рори О’Конел изјавио је данас да је процес демаркације између Косова и Црне Горе билатерални проблем и да је Косово „суверена држава која одлучује за себе“.
„Границе Косова су дефинисане Ахтисаријевим планом, што је била основа за независност Косова, као и за његово признање од стране Уједињеног Краљевства“, написао је амбасадор на Фејсбуку коментаришући данашњу научно стручну расправу о демаркацији граничне линије између Косова и Црне Горе.

Он је оценио како је добра идеја да се одржи јавна дебата како би представници грађана, а и сами грађани били информисани о детаљима и о истини тог процеса.

„Поздрављам иницијативу. Добро информисано грађанство и ојачани парламент су основа демократије. Можда сам идеалиста, али ја верујем да би политичке одлуке требало доносити на основу чињеница, не гласина, пропаганде, или онога што би сте Ви волели да је истина“, поручио је британски амбасадор.

НЕ ПОСТОЈИ ПРОБЛЕМ ДЕМАРКАЦИЈЕ

Председник самопрокламованог Косова Хашим Тачи изјавио је на данашњој расправи о Споразуму о демаркацији са Црном Гором да питање демаркације не постоји као државни проблем, пренела је Телевизија Црне Горе.

Косовска власт и опозиција први пут данас суочавају ставове о спорном питању демаркације са Црном Гором. Реч је о научно-стручној расправи која неће донети обавезујуће одлуке, већ само препоруке.

Косово није изгубило ни метар своје територије и желим да појасним да су институције Косова радиле демаркацију, а не поновно писање историје, нагласио је Тачи.

Он је додао да косовске власти „верују НАТО картама, а не југословенским стручњацима“.

Данас се не ради само о питању демаркације са Црном Гором, већ о политичкој зрелости и способност Косова да делује у складу са међународним обавезама, поручио је Тачи и додао да без демаркације неће бити либерализације виза за Косово.

Према речима председника тзв. Косова, разграничење је један од услова државности.

Косово мора да задовољи тај критеријум и да дефинше границе са свим суседним земљама, укључујући и Црну Гору. Без јасних граница, нема ни визне либерализације, рекао је Тачи.

Његов говор бојкотовали су посланици опозиционог покрета Самоопређељење.

Премијер тзв. Косова Иса Мустафа је рекао да до сада није доказано да је Косово демаркацијом граничне линије изгубило ни један центиметар своје територије.

Поновио је да сви који имају доказе да је Косово изгубило део своје територије то треба да представе аргументовано и са доказима.

Приштински дневник Зери објавио је да се очекује да научно-стручна конференција о демаркацији граничне линије између Косова и Црне Горе доведе до оштрог суочавања у парламенту.

Ставове владе Косова представиће Државна комисија за демаркацију, а претпоставља се да ће посланици опозиције и њихови стручњаци инсистирати на чињеници да демаркацијом Косово губи око 8.000 хектара.

За ратификацију Споразума о демаркацији са Црном Гором потребна је двотрећинска већина у парламенту, али она није извесна, јер се томе противи и део посланика из владајуће већине.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here