СРПСКИ кандидат за генералног секретара Уједињених нација Вук Јеремић прошао је у трећи круг гласања у Савету безбедности и то као најбоље пласиран из Источне Европе, из које би по неписаном правилу требало да дође нови први човек светске организације.

Иако је после тајног „бодовања“ 11 кандидата у СБ у петак Јеремић доспео на другу позицију, у прилог му не иде то што су му две сталне чланице светске владе – САД и Велика Британија – дале обесхрабрујући глас.

Према незваничним информацијама, за разлику од првог изјашњавања 21. јула, када је био уздржан, Лондон је овог пута Јеремићу дао негативан поен. Против су били и Украјина и Нови Зеланд, што је и очекивано јер и ова острвска држава има свог кандидата, Хелен Кларк.

На врху „табеле“ остао је Антонио Гутереш са 11 позитивних гласова, три више од Јеремића, али су и Португалца стигла два негативна поена, иако у првој фази није имао ниједан.

За петама српском кандидату је Аргентинка Сузана Малкора са истим бројем позитивних, али са два негативна гласа више, а која слови за америчког фаворита. Иначе, од кандидата који се нађу на дну листе очекује се да се сами повуку из даље трке, као што је то после првог круга већ учинила Весна Пусић (Хрватска).

Општи утисак је да између Вашинтона и Москве после два круга бодовања нема консензуса ко ће стати на чело УН од 1. јануара 2017. године.

ОСТАТАК ЕВРОПЕ ПОДБАЦИО

ДОК је Јеремић поправио свој рејтинг, скочивши са трећег на друго место, директорка Унеска, Бугарка Ирина Бокова је пала са треће позиције коју је делила са њим на пету. Подбацио је и Словенац Данило Тирк, који је склизнуо са другог постоља и сада је четврти, шести је Срђан Керим (Македонија), а следе Хелен Кларк, Кристијана Фигерес (Коста Рика), Игор Лукшић (Црна Гора), Мирослав Лајчак (Словачка) и Наталија Херман (Молдавија).

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here