Новој британској влади премијерке Терезе Меј смеши се један од већих успеха – дипломате ангажоване на изради уговора о Брегзиту могле би премијерки дати веће уступке од оних које је добио Дејвид Kамерон.

Наиме, док се чека да Британија и службено активира члан 50 Лисабонског уговора о изласку државе чланице из ЕУ, обе стране размишљају како развод учинити што безболнијим.

Једна од најједноставнијих опција је да Британија остане део јединственог тржишта ЕУ. То би свакако било добро за британску економију, али и за део чланица ЕУ, али у Унији нису спремни на такав уступак уколико он не подразумева обавезну слободу кретања европских радника на Острво.

Према писању Гардијана, чини се да је на помолу компромис – у кулораима се говори о плану који би Британији дао да задржи приступ јединственом тржишту ЕУ, уз могућност коришћења тзв. “ручне кочнице” којом би Британци могли ограничити слободу кретања радника из држава чланица ЕУ на период до седам година.

Тој се идеји наводно жестоко противио француски председник Франсоа Оланд, поготово зато јер би то био далеко већи уступак Британцима него било који од оних које је својевремено “добио” Дејвид Kамерон само како би гласаче могао уверити у добробит останка у ЕУ. У сваком случају, дипломате сматрају да би овакав договор више-мање задовољио добар део људи који су гласали и водили кампању за Брегзит, будући да је имиграција била једно од централних питања које им је сметало у вези са ЕУ.

С друге стране, иако ће ова идеја сасвим сигурно бити непопуларна у другим државама чланицама, поготово онима из које велик број радника одлази у Британију, нема сумње да би овај потез умањио политичку и економску штету коју би Брегзит потенцијално могао имати за ЕУ.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here