Готово милион и по или четвртина становника у Рио де Жанеиру живи у фавелама. Најпре због Светског првенства, онда због Олимпијских игара, један део њих исељен је из својих кућа. Као највећи изазов за бразилске власти остају безбедност у њима, али и комунални проблеми. Наша екипа посетила је једну од фавела.

Замислите место где можете да дођете и на првој слободној парцели саградите кућу без да од било кога тражите дозволу. То је седамдесетих и осамдесетих година била Росиња, данас највећа фавела Рио де Жанеира.

Росиња званично има 70.000 становника а незванично их је три пута више. Већина су без улице и броја, па пошта стиже у фризерски салон.

Мештани уверавају да је безбедност у Росињи већа него на Копакабани или Ипанеми. Једина опасност је од саобраћаја, нема семафора ни пешачких прелаза.

Трећину фавела контролишу банде. У Росињи срећемо и полицију. Са друге стране, нису нам дозволили да сликамо – водич шапатом каже да је то због мафије.

Полиција је пре неколико година започела пацификацију, односно чишћење од банди. Посао није завршен.

За то време у фавелама се ради. Све фавеле доприносе буџету Бразила са око 10 милијарди долара. Баве се занатима, трговином.

Мештани Росиње су рекли за РТС да је тешко да се заради неки новац али напомињу да је реч о једној од најбољих фавела за живот. Додају и да имају лоша искуства са влашћу и да политичари долазе само у време кампања.

Жуниор, који је водио екипу РТС-а кроз фавелу, рекао је да припада средњој класи, да није сиромашан, али да чак и они који су сиромашни воле ту да живе.

Он се бави административним пословима у једној школи а након тога је туристички водич. Такође, студира. Наводи да би можда волео да живи у Великој Британији или у САД.

За живот у фавели проблем представљају водовод и канализација јер фавеле нису прикачене на канализациону мрежу. Имају струју и воду али их не плаћају.

Без обзира на све проблеме више од 80 одсто становника је, према једном истраживању, срећно што живи у фавелама.

За Србију су, кажу, чули – прославио ју је Рамбо Петковић. Истичу да је реч о веома добром игррачу и да га у Бразилу воле јер је добар према људима.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here