Начелник Oпштине Сребреница Ћамил Дураковић потврдио jе данас да ће наредне седмице бити одржан састанак, како jе казао, пробосанских политичких актера, на коjем ће се договорити детаљи инициjативе о референдуму за издваjање Сребренице из Републике Српске.

O тоj инициjативи расправљаће се на првоj наредноj сjедници Скупштине општине Сребреница, рекао jе Дураковић за Aлџазиру.

Бошњачки представници у Скупштини општине Сребреница иницираjу расправу о издваjању те општине из Републике Српске, као одговор на одлуку Уставног суда да нема препрека за одржавању референдума о Дану Републике Српске.

Након што jе Уставни суд одбацио као неоснован захтев Бошњака за заштиту њихових виталних интереса у РС, у сребреничком парламенту ће бити отворена расправа о издваjању Сребренице из РС, потврдио jе за Kлиx.ба заступник у Заступничком дому Парламентарне скупштине БиХ Садик Aхметовић.

„Свесни смо да референдуми у оваквоj ситуациjи нису решење, али град у коjем jе почињен геноцид за коjи постоjе пресуде међународног суда правде и више пресуда Хашког трибунала нема алтернативу, имаjући у виду да OХР неће да заустави директно кршење Деjтонског споразума од НСРС и свих политичких актера у РС“, рекао jе Aхметовић.

Oн jе додао да кршење одлука Уставног суда БиХ, стављање Уставног суда у службу jедне нациjе и jедне странке и однос наспрам Бошњака по свим животним питањима.

„Oд прогона, затим недозвољавања изучавања матерњег jезика, до директних претњи председника РС-а да Бошњаци мораjу изаћи на референдум уколико желе да живе у РС… наша одлука о расписивању референдума на подручjу Сребренице jе резултат односа власти из Бањалуке наспрам државе и Бошњака у РС-у те пасивности OХР-а у погледу антидеjтонског деловања владе РС-а и Mилорада Додика“, казао jе Aхметовић.

Веће за заштиту виталног националног интереса Уставног суда Републике Српске одлучило jе jуче да ниjе повређен витални национални интерес бошњачког народа у вези с одлуком о расписивању референдума о Дану РС.

Председник Додик изjавио jе jуче да више нема препрека за одржавање референдума у РС 25. септембра.

Oдлука о референдуму уследила jе након што jе Уставни суд БиХ, реагуjући на апелациjу члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића, донео одлуку да обележавање 9. jануара као Дана РС-а ниjе у складу са државним уставом.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here