Да ли сте за промену уставног уређења БиХ и за укидање Републике Српске? Овим референдумским питањем прете представници СДА, уколико РС 25. септембра проведе референдум о Дану Републике.

– Овим што ради Милорад Додик озбиљно су пољуљани темељи Дејтонског мировног споразума. Ово је урушавање Дејтона, а када урушавате Дејтон имате право и могућност да на нивоу државе расписујете шта хоћете, па и референдум да ли БиХ треба да има овакво уставно уређење. Јер, ако једном народу, који је протеран геноцидом, одузимате право на живот у једном од ентитета или ако Бошњацима одузимате право да свој језик називају „босанским“, онда се запитајте коме треба оваква РС. Ако Милорад Додик намерава да врши репресију и наставља политику 90-их, односно етнички чистих простора, онда треба отворити и питање оваквог уставног уређења државе и ентитета – поручује посланик СДА у НС РС Недим Чивић.

Он тврди да је „све могуће“, па тако и на нивоу БиХ обезбедити услове и већину за спровођење референдума о промени уставног уређења БиХ. Ипак, сматра да је све могуће избећи, ако се у РС спроведе одлука Уставног суда БиХ о 9. јануару.

– Убеђен сам да Додик моли Бога да Бошњаци уложе вето у Већу народа РС, како би се одлука о референдуму у РС оспорила. Kолико год у јавност слао једну причу, дубоко у себи зна да су одлуке Уставног суда БиХ коначне и обавезујуће и да ће пре или касније, као што је било са химном, грбом и префиксом „српски“ у градовима РС, на крају испоштовати одлуку Уставног суда БиХ, по којој се 9. јануар неће славити као Дан Републике – уверен је Чивић.

Међутим, српски представници у институцијама БиХ поручују да не постоје уставне могућности за одржавање референдума на нивоу БиХ и прекрајање унутрашње структуре БиХ.

– Чак и да је предвиђено, све би било у оквирима постојећег начина одлучивања са могућношћу ентитетске блокаде. Реално није могуће организовати референдум на нивоу БиХ нити евентуални референдум на нивоу Федерације може утицати на уставну композицију БиХ. То је пуцањ у празно – каже посланик НДП у парламенту БиХ Момчило Новаковић.

И посланик СНСД Милица Марковић поручује да прича о референдуму на нивоу БиХ “нема везе са стварним животом”.

– Можда једино бошњачки политичари намеравају да покрену питање уставних промена, а након тога и о статусу РС, али и то је немогућа мисија. Ваљда им је јасно да то никада неће проћи у парламенту БиХ, јер ће се блокирати ентитетским гласањем – истиче Марковићева.

Преиспитивање

Председник НС РС Недељко Чубриловић изјавио је да ће, уколико Уставни суд БиХ поништи одлуку о Дану Републике, бити преиспитана скупштинска одлука о расписивању референдума у Српској.

Он је истакао да, према Уставу РС, НС има право да усвоји одлуку о расписивању референдума.
Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here