Почетак „потпуне блокаде” кретања и увођење полицијског часа у привременим камповима за избеглице и мигранте Бира и Мирал у Босни најављено је за 15. новембар.

Ову одлуку је донела Оперативна група за решавање мигрантске кризе у Унско-санском кантону (УСК) која је заседала у Бихаћу 13. новембра.

Још нема званичне потврде да ли ће ове драстичне мере заиста бити примењене и на који начин, а из министарства унутрашњих послова УСК нису одговорили на упит ББЦ-ја о спровођењу блокаде до објављивања текста.

Испред кампа Бира је у петак одржан протест током којег је, по извештају локалних медија, око 300 људи окупљених преко Фејсбук групе „СТОП инвазији миграната – Удружење грађана Бихаћа” поручило мигрантима да „иду кући”.

Грађани који организују протесте тражили су затварање кампова за мигранте или измештање миграната из града.

Мисија Уједињених нација у Босни и Херцеговини захтева од власти да не спроводе ту одлуку и подсећа да би таква забрана подразумевала кршење права на слободу кретања које је утврђено међународним конвенцијама о људским правима и избеглицама, наводи се у саопштењу те организације.

 

Последице забране

Поменуте мере блокаде подразумевају да ће се мигрантима, тражиоцима азила и избеглицама, укључујући децу без пратње, забранити улазак и излазак из центра Бира у Бихаћу и Мирала у Великој Кладуши, осим у случају покушаја преласка хрватске границе.

„Ефекти онемогућавања кретања и држања миграната, тражилаца азила и избеглица у затвореном простору, као што је виђено током раније извршених сличних мера у привременом прихватном центру Бира, укључују акутни стрес, анксиозност, страх и повећање тензија које могу ескалирати у насилно понашање”, упозоравају из УН.

Црвени Крст у Босни још увек није издао званично саопштење поводом најављене блокаде.

„Ублажавамо кризу већ годину и по дана и разочарани смо овим што се дешава. Уместо да смо до сада збринули све мигранте, имамо овакву ситуацију”, рекао је Селман Миџић из Црвеног Крста за ББЦ.

Половина новембра, осим по најављеној забрани кретања за кампове за мигранте важна је и због тога што 15. новембра истичу и уговори између власника и Међународне организације за миграције (ИОМ) за изнајмљивање простора у којима се налазе привремени прихватни центри.

Власти УСК сматрају да уговори за кампове не треба да буду продужени, а раније су тражили и измештање ових кампова из насељених подручја.

Дивљи камп Вучјак код Бихаћа остаје једина локација на којој ће бити упућивани мигранти, тражиоци азила и избеглице затечени на улицама или у напуштеним објектима у Унско-санском кантону све док не буде основан нови прихватни центар ван овог кантона, поручио је министар унутрашњих послова УСК Нермин Кљајић.

Уједињене нације са друге стране подсећају да су два поменута центра успостављена у координацији с Министарством безбедности БиХ, као и да их је Веће министара БиХ препознало као службене привремене прихватне центре и та одлука остаје на снази до даљњег.

Влада Босне и Херцеговине је за смештај миграната од Европске Уније овог лета добила 11.5 милиона евра.

Ретроспектива

Већина званичних прихватних кампова у Босни и Херцеговини налази се близу границе са Хрватском, али много људи спава ван њих у привременим склоништима и напуштеним објектима.

Унско-сански кантон, у којем се налазе поменути кампови Бира и Мирал, се у протеклих годину дана суочио са великим приливом миграната, тражилаца азила и избеглица, што је изазвало и негативне реакције локалне заједнице.

Током октобра су и мештани села у околини Општине Билећа, близу границе са Црном Гором, организовали протест тражећи од надлежних заштиту од све већег броја миграната „који упадају на приватне и јавне поседе”.

Раније те недеље је један мештанин пушком убио мигранта који се нашао на његовом поседу.

„Повећани број миграната, тражилаца азила и избеглица који спавају напољу у неприхватљивим и нехуманим условима додатно ће повећати притисак на локалне заједнице и може довести до већег осећаја несигурности у локалним заједницама, јер ће особе којима је ускраћен приступ смештају и хуманитарној помоћи вероватно прибећи негативним механизмима суочавања”, наводе из УН.

Захтеве за бољом заштитом миграната упутиле су и друге организације, попут Хјуман рајтс воч који је критиковао власти у Босни јер не раде довољно да заштите људска права избеглица.

Та организација је недавно захтевала и хитно затварање „нехуманог кампа” Вучјак.

Комесарка Савета Европе за људска права Дуња Мијатовић је такође позвала је власти у БиХ да хитно изместе све људе из кампа у код Бихаћа у одговарајући смештај као би се спречила хуманитарна криза.

Лекари без граница су упозорили да „без адекватног склоништа и других основних услуга, људи могу умрети” јер на хиљаде њих живи у опасно хладним и тешким условима.

По подацима Међународне организације за миграције, око 2.500 избеглица и миграната тренутно борави у центрима Бира и Мирал, док је по подацима организације Лекари без граница између 800 и 1000 људи у Вучјаку, у условима које описују као „ноћну мору”.

 

BBC

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here