Делегација посланичке групе покрета Двери, коју је на недавним консултацијама са мандатаром Александром Вучићем предводио Бошко Обрадовић, предала је мандатару документ са предлогом мера за заустављање банкарске пљачке Србије.

Ови уверени евроскептици у том документу позивају се и на пример Европске комисије која је у децембру 2013. године са 1,5 милијарди евра казнила осам великих међународних финансијских институција због финансијских малверзација.

Вођа покрета и шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић у разговору за Данас објашњава шта су предложене мере, истичући да је једна од најважнијих забрана уговарања валутних клаузула. „Најдрастичнији је пример кредита индексираних у швајцарским францима где после 10 година отплате кредита клијенти имају да врате више него на почетку кредитног задужења. Какви су то кредити и какве су то банке? У питању је легално зеленашење и пљачка грађана Србије“, истиче наш саговорник.

Дакле, залажете се за укидање валутне клаузуле и пребацивање свих кредита у динар. Колико је то оствариво?

Већ дуже време указујемо да су грађани и привреда Србије, који претежно зарађују и послују у динарима, изложени ризицима промене односа вредности валута, које су подложне претежно спекулативним утицајима крупних финансијских институција, потезима страних банака и њихових централних банака. Пример за то су последице које трпе корисници кредита у швајцарским францима и еврима са уговореном валутном клаузулом. Стога, захтевамо од НБС да предузме мере којима ће се забранити уговарање валутне клаузуле у односима са клијентима банака у Србији, с обзиром да се овакви кредити не исплаћују у страној валути, нити се уговарање валутне клаузуле може било којим другим, правним или економским аргументима оправдати.

Позивате се на праксу из ЕУ. Због чега, ако спадате у уверене евроскептике?

Свима онима којима су пуна уста ЕУ, а у Србију никада ништа добро из Европе нису донели – ставили смо да знања да су Двери спремне да следе добре европске примере. Један такав пример је истрага Европске комисије која је утврдила да су осам међународних банака, међу којима Barclays, Deutsche Bank, Societe Generale, Credit Agricole, HSBC, RBS, JP Morgan и друге, које су чланице еурибор панела, својим недопуштеним радњама манипулисале овом стопом, која је непосредно утицала на висину кредитних обавеза више хиљада грађана и привредних субјеката и у Србији.

На основу доказа, Европска комисија је крајем 2013. поменуте банке казнила новчаном казном од 1,5 милијарди евра. Наведени финансијски скандали и те како су битни и са становишта великог броја грађана и привредника у Србији, који су задужени код банака и отплаћују кредите, чија рата између осталог зависи и од кретања стопе еурибор.

Напомињемо да је да је ово само један пример из европске праксе и питамо колико су банке кажњене у Србији за последњих 16 година колико траје тај наш фамозни пут придруживања ЕУ. Нажалост, до сада државни органи, укључујући и оне којима је у надлежности надзор над финансијским системом и банкарским пословањем, ништа нису предузели у заштити интереса домаћих клијената.

НБС није монетарно суверена

Наш највећи државни проблем јесте то што Народна банка Србије нема монетарну сувереност и превише зависи од страних финансијских субјеката, тачније што се ништа не питамо у сопственој држави.

Захтевамо од НБС и других државних органа да своју регулаторну и надзорну делатност усмере тако да све обавезе привредних друштава, предузетника и грађана Србије по основу камате на кредите који су везани за индексе попут еурибора и либора прогласе ништавним, а да се корисници кредита обештете за износе дате по том основу, као и да се размотре конкретни случајеви поступања банака у Србији у вези са уговарањем таквих услова и евентуално изрекну казнене и корективне мере.

Заштитити презадужене породице

Предложићемо и доношење Закона о заштити презадужених породица којим бисмо увели лични стечај, забранили одузимање породичног дома и на тај начин заштитили грађане од приватних извршитеља.

Предлажемо и додатно опорезивање страних банака, хитно решавање проблема кредита у швајцарским францима, обнову некадашњег државног Завода за обрачун и плаћања, оснивање државне Развојно-инвестиционе банке, као и почетак преговора о отпису и репрограму дугова према међународним кредиторима…

То су праве теме које се нису могле чути у ранијим сазивима скупштине и на којима ћемо инсистирати.

Информативна служба Двери

Извор: Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here