БЕОГРАЂАНКА Зора Цојић (68) болује од карцинома дебелог црева и бронхијалне астме. Дневно пије више од 30 лекова. Живи од 9.400 динара социјалне помоћи. Рођака нема. Све ово, ипак, није довољно да добије социјални стан од града, за који је четири пута конкурисала.

Од своје мале надокнаде коју добија од државе, Зора је некако плаћала закупнину за малу гаражу у Батајници у којој је живела последњих месеци. Након олује прошлог месеца, она је остала и без тог простора.

– Киша је поплавила гаражу, а фекалије су се излиле из свих пукотина – прича нам ова суграђанка. – Станодавци су ми након штете рекли да морам да се иселим. Пара да изнајмим други стан немам, па сам тако, дословно, остала на улици.

У каквим условима Зора живи проверавали су и радници Центра за социјални рад и Министарства здравља. И једни и други сагласили су се да гаража у Батајници није место где би она, као тежак болесник, смела да борави.

– Проблем је у томе што ја немам новац да изнајмим било који простор који је у иоле бољем стању од овога где сам до сада била – јада нам се она. – За добијање социјалног стана конкурисала сам неколико пута и никада га нисам добила. Ја не тражим никакав луксуз, само једну собицу у којој бих могла нормално да живим.

У Градском центру за социјални рад су нам објаснили да људи као Зора Цојић могу да конкуришу за место у некој од затворених установа социјалне заштите. Има право, кажу, да борави у геронтолошким домовима, домовима за душевно оболеле или институцијама за особе са инвалидитетом.

– Корисници новчане социјалне помоћи могу поднети захтев за смештај у тим установама – кажу у ГЦСР. – У односу на поднети захтев, стручни радници ће извршити процену у зависности од стања и потреба наведеног лица.

Зора се и даље нада да ће у следећем кругу, ипак, добити на коришћење неки мали простор од града или државе. До тада ће се, како нам је испричала, сналазити као и до сада.

ПОПЛАВА УНИШТИЛА СТВАРИ

И оно мало иметка који је Зора имала, а то је неколико комада похабаног намештаја, стари фрижидер и шпорет, уништено је у поплави крајем прошлог месеца.

– И ову гаражу коју сам изнајмљивала плаћала сам тако јефтино, јер је била празна – прича нам она. – Тешко да ћу за 35 евра, колико имам да издвојим, успети да нађем било какав опремљен простор за живот.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here