У ЕУ размишљају да забране мастило за тетоваже због могућности да садржи канцерогене материје. И трајна шминка је ризик. Прети опасност од хепатитиса. Мастило за тату може да утиче и на плодност
МАСТИЛО за тетовирање вероватно повећава ризик од рака и због тога би требало да буде забрањено, упозорила је Европска агенција за хемикалије. Засад се само сумња да су те боје потенцијално канцерогене, а ако се у наставку испитивања то и потврди, забрана ових супстанци требало би да ступи на снагу за годину дана.

Таква иницијатива у Србији, бар засад не постоји, али ће, ако мислимо у ЕУ, у процесу усаглашавања, без сумње доћи на ред. Дотад бисмо, упозоравају стручњаци, морали да решимо локални, “приземнији”, али никако не и мање угрожавајући по здравље проблем са тетоважама. У Србији их, наиме, раде и на брзинским “курсевима” једва обучене козметичарке, што значајно повећава опасност од ширења инфективних болести.

У уређеној Европи је то, наравно, већ дефинисано строгим правилима, па се они зато сада и баве само једним потенцијално опасним аспектом тетовирања – повећавањем ризика оболевања од карцинома. У извештају Европске агенције за хемикалије указује се да коришћење мастила за “тату” може да утиче и на плодност.

Агенција ће ускоро објавити списак хемикалија које се користе у изради мастила за тетовирање, а истражује и могућност да те боје ускоро буду забрањене широм ЕУ. Црвено мастило за тетовирање проглашено је најопаснијим, а ризик носе и плаво, зелено и црно.

– Многи извештаји показују да су супстанце у мастилу потенцијално канцерогене, мутагене или изазивају репродуктивни токсични ефекат – наводи се у извештају. – Када је хемикалија мутаген, то значи да може да промени ДНК ћелије.

“Шарање тела”, које је и код нас у међувремено далеко одмакло од срца прободеног стрелом, датума одласка у ЈНА, или имена велике љубави, поново је “ултрамодерно”. Естете које гледају даље од модних трендова, међутим, већ виде како ће се са новим генерацијама поновити проблем њихових претходника заљубљених у тату, који су, уместо сада модерних татуа по телу, можда, исцртавали Че Гевару, али оба мотива, кажу, кад тело остари, а кожа се развуче, у старости изгледају подједнако ружно.

Професор др Драган Делић из Клинике за тропске и инфективне болести КЦС, каже да тетовирање није доминантан пут преноса хепатотропних вируса, као што су хепатитис Б или Ц.

– Међу инфициранима вирусима хепатитиса имамо пацијенте који су као могући пут инфекције навели тетовирање, али не можемо да будемо сигурни да су се они заиста тако заразили – каже проф. Делић. – Доминантан пут преноса хепатитиса Б је сексуални чин, док се хепатитис Ц доминантно преноси путем крви.

На томе сада пионирски ради ХРОНОС, Удружење за помоћ оболелима од хроничних вирусних хепатитиса, јер иако тетоваже све чешће нуде козметички салони, који подлежу само санитарној контроли, и јавно рекламирају своје услуге, одговорни за здравље – не реагују.

– Тако се, дефинитивно, повећава опасност од ширења хепатитиса – каже Ивана Драгојевић, председница Удружења ХРОНОС. – Немамо епидемиолошки регистар, немамо националну стратегију, као ни циљано тестирање, а најчешће ни одговарајућу терапију, па се ни они код којих се инфекција открије не лече како треба.

И високообразовани најчешће мисле да је та инфекција “резервисана” за ризичне групе, као што су интравенски наркомани, а 60 одсто оболелих нису из ризичних група.

– Класичне тетоваже су најмањи проблем, јер људи углавном иду у проверене салоне, али је сваки одлазак у козметичке салоне, нарочито оне у кућној варијанти, ризичан – сматра Ивана Драгојевић. – Трајна шминка коју раде козметичари је такође тетоважа. Ако се користи боја за више клијената и ако се не стерилишу инструменти, ризик од инфекције је велики, а млади који тако шминкају очи или усне нису свесни ризика. Зато смо покренули акцију едукације коју смо досад са Удружењем козметичара спровели у 31 салону, а намеравамо да је наставимо у наредне три године.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here