Абдел Малик Абдел Вахаб ел Рахаби, бивши телохранитељ лидера Ал Каиде Осаме бин Ладена, пребачен је из затвора у Гвантанаму у Црну Гору, јавили су подгорички медији, позивајући се на Пентагон.

Званичници истичу да је Абдел Малик Абдел Вахаб ел Рахаби пребачен у Црну Гору јер је „променио свест током 14 година проведених у затвору на Куби“, преноси Хина.

Пентагон је навео да је Рахаби други затвореник из Јемена који је из Гвантанама пребачен у Црну Гору, а америчким властима је рекао да жели да „заборави прошлост и почне да гради мирну будућност са супругом и ћерком“.

Против њега никада није подигнута оптужница, а пуштање из затвора му је одобрено 2014. године када је процењено да не представља претњу по сигурност САД.

Пентагон је још у јуну најавио да ће Рахаби, који је у Гвантанаму био од јануара 2002. године, бити пребачен у Црну Гору.

Његово пребацивање препоручило је шест агенција и одељења америчке владе.

Према наводима Викиликса и Њујорк тајмса, Рахаби је био телохранитељ бившег лидера Ал Каиде Осаме бин Ладена са којим је био и у родбинским везама.

Ухапшен је у децембру 2001. године у групи са 31 припадником Ал Каиде.

У затвору је од његовог отварања нешто после америчке инвазије на Авганистан крајем 2001. године, боравило 780 затвореника.

РТС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here