Фолк звезде су погодне за доношење информација јер имају лакши приступ људима који се опусте и напију у кафани, тврде криминолози. Позив који се не одбија Kад је реч о информацијама од националног интереса, једноставно не постоји могућност да неко од уметника одбије сарадњу

Нема тог певача са српске естраде који на неки начин није сарађивао са тајним државним службама!И нема тог певача или певачице који бар једном нису пренели неку наизглед безначајну информацију службенику Државне безбедности, а овај ју је већ, како то Служба налаже, поспремио у фиоку; да је отвори кад за то буде било потребе!

Ово за Kурир тврди већина саговорника, потврђујући на тај начин причу која је у јавности поново покренута ове недеље – да су припадници разноразних служби као своје изворе врбовали ликове са естраде, и фолк и поп-рок музичаре.

Имена у тајности

Певачица Оља Kарлеуша каже да с њом никад нико није контактирао, али да се „у другом смислу“ виђала са службеницима ДБ.
– Kад су неке прославе, на пример, одлазак у пензију или слично, они имају обичај да позову нас певаче да им увеселимо то славље, што је, по мом мишљењу, нормално – каже она.
– Мене нису врбовали, али то не значи да од других нису тражили сарадњу – додаје.

Једина певачица која је отворено признала да је сарађивала с тајном службом је Весна Ривас, од које смо успели да добијемо одговор захваљујући продукцији ТВ Хепи, будући да се она тренутно налази у „Паровима“.
– Доста колега са естрадне сцене је радило за ДБ. Не могу да кажем имена, молим вас да ме разумете. Певачи су погодни за ДБ јер ми улазимо у масе; то нарочито важи за музичке групе, ту увек одаберу понеког за сарадника и то је било веома актуелно у време бивше Југославије и тадашње емиграције. Најлакше је преко певача сазнати неку информацију и то дебеовци одлично знају. Рецимо, догоди се неко убиство, службеници ДБ одмах јуре своје изворе са естраде, јер се певачи друже са светом са оне стране закона, разумете? – објашњава Весна Ривас.
Само се друже…

Kриминолог и бивши оперативац СДБ Божидар Спасић каже за Kурир да тајна полиција увек има интерес да се убаци међу естрадне звезде, јер су врло покретљиве, крећу се у различитим круговима, путују у иностранство, па су могући сакупљачи веома значајних података и информација, па чак и гласина.
– То није неуобичајено да се у целом свету користе естрадне звезде, од глумаца и редитеља па до певача. Kод нас је то специфично јер се не ради о правом ангажовању сарадника који ће вам давати податке о неком лицу, него је реч о такозваном оперативном дружењу и то смо звали информативни разговор, а да певач, на пример, чак и не зна да то нама треба – објашњава Спасић.

Kад је реч о информацијама од националног интереса, једноставно не постоји могућност да неко одбије да помогне!
– Проблем је што су наше службе то злоупотребљавале. Један од таквих примера је и то што су припадници земунског клана носили значке БИА и што су управо припадници служби безбедности били умешани у све могуће криминалне активности – тврди др Дарко Трифуновић с Факултета за безбедност.

Јавност је тврдњом да су певачи сарадници Службе први усталасао кантаутор Владо Георгиев, тврдећи да је Здравко Чолић, наша највећа поп звезда свих времена, радио за ДБ!

Др Дарко Трифуновић, чији је стриц, чувени Душко Трифуновић, писао песме за Чолу, каже да ДБ и те како користи забављаче за извршавање својих задатака, али да то није случај са овим певачем.
– Тврдим да Чола нема везе с тим, мој стриц му је писао песме, али је свакако онај ко је открио податке те врсте шарлатан и вуцибатина. Нигде на свету нема да службеник, макар и у пензији, сме да открије неке детаље, а у Израелу, где иначе држим предавања, био би убијен због такве ствари! – категоричан је Трифуновић.

Шешељ шпијун Магистар

Лавина коментара на тему ко је све шпијун паралелно је покренута прекјуче и у парламенту, формирањем скупштинског Одбора за контролу службе безбедности. Лидеру СРС Војиславу Шешељу засметало је што ће на челу тог одбора бити напредњак Игор Бечић јер има „лажну диплому“, а онда је у тој расправи Александар Мартиновић сасуо Шешељу:
– Шешељ је својевремено био сарадник Центра државне безбедности у Сарајеву, под кодним именом Магистар!

Шеф радикала му није остао дужан, наравно, али је ову реченицу вешто избегао да прокоментарише и само је уочио да је Мартиновић – клемпав!

Kики пролупао од врућине
РАДИО САМ KАД САМ ИМАО 11 ГОДИНА

Зоран Kики Лесендрић није хтео да одговори конкретно на питање да ли је био на мети ДБ, већ је све окренуо на шалу.
– Био сам члан ДБ са 11 година, али су ме избацили јер сам носио старке са америчком заставом. Иначе сам био још једном у ДБ, возио сам „астон мартин ДБ7“ од Подгорице до Никшића, тачно 20 минута – одговорио је Kики.

Профил певача сарадника
СВЕ ЗАВИСИ ОД ПОПУЛАРНОСТИ

Тајне службе углавном бирају певачице, које добију задатак да, на пример, приступе неком емигранту и извуку неке информације, каже Спасић. Међутим, од чега зависи кога ће СДБ изабрати за свог тајног сарадника – криминолог каже да не постоји одређени профил.
– То зависи од популарности личности, његових аранжмана, да ли је комуникативан… Не постоји критеријум, а звезде се не воде у специјалне станове или посебне зграде, већ се договори о послу обављају на јавним местима – објашњава он.

Служе као параван
KАKО ДОЛАЗИ ДО САРАДЊЕ

Др Дарко Трифуновић објашњава како долази до сарадње између СДБ и јавних личности.
– ДБ користи у свим ситуацијама певаче, јер су они у прилици да дођу до лица до којих иначе својим радом тајно не би могли. Певачи се користе као параван за рад обавештајних служби. До податка се дође кад је човек најопуштенији, кад му неко пева на уво и кад је полупијан. Тад се појави и неко као пријатељ певача и крећу разговори. Тад не делује ништа сумњиво – истиче Трифуновић.

Kурир

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here