Подгорица – Након скоро годину дана почело је да се размотава плетиво у случају прогона свештеника Српске православне цркве Велибора Џомића из Подгорице. У серији разних правних тумачења на основу којих је Џомић више пута протериван из Црне Горе и коме је чак и по основу породице ускраћивано право и на привремени боравак још од 2012. године, јуче је на видело изашла, дуго скривана, одлука бившег министра полиције Рашка Коњевића. На основу Коњевићевог „фермана” свештеник Џомић враћен је са граничног прелаза иако му улазак у Црну Гору није био забрањен.

Тако бар произлази из сведочења бившег шефа граничне полиције Веска Вукадиновића који је оптужен да је незаконито спречио Џомића да пређе црногорску границу.

Спор пред судом против Вукадиновића и надлежних са граничног прелаза поднео је Џомић.

Вукадиновић је међутим суду казао да га је 16. фебруара 2015. године телефоном позвао руководилац граничне полиције Враћеновићи, Славко Војиновић, рекавши му да Џомић хоће да уђе у Црну Гору и да има „неко решење од Управног суда” и да је о томе обавестио директора Управе полиције Славка Стојановића који му је рекао да зове Коњевића.

„Прво сам позвао директора Стојановића, који ми је казао да о томе обавестим Коњевића, што сам и урадио. Министар Коњевић ми је рекао да морамо поштовати Закон о странцима, у односу на мишљење Агенције за националну безбедност (АНБ) и да Џомић не може ући у Црну Гору”, рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је појаснио суду да би он поступио по решењу Управног суда којим је Џомићу дозвољен привремени боравак у Црној Гори, да га је имао.

Судији Игору Ђуричковићу бивши шеф граничне полиције рекао је и да је током 2012. донео два решења којима се одлаже решење МУП-а, и омогућио Џомићу да остане у Црној Гори до окончања спора.

Вукадиновић је потом додао да је знао да је МУП 5. фебруара те године донео решење којим је Џомићу забрањен улазак у Црну Гору, као и да је био упознат са дописом тадашњег министра да на основу мишљења АНБ предузму мере у складу са Законом о странцима, као и са Законом о граничној контроли.

Пре почетка суђења Џомић је рекао да је захваљујући коректној и енергичној реакцији МУП-а и министра Горана Даниловића пре суђења добио Коњевићеву наредбу о доследној примени Закона о странцима и поред постојања извршне судске одлуке.

„Тај документ, који указује на постојање одређене одговорности бившег министра Коњевића у овом поступку, до сада није био у списима предмета”, навео је Џомић.

Он је затим казао да је полицајац који га је контролисао на граничном прелазу задржао копију решења Управног суда, и да му је казао да је претпостављеном прочитао преко телефона садржину тог решења.

Судија Ђуричковић је затражио да МУП до 6. септембра одговори на питања „када је и коме у тој установи прослеђено решење Управног суда којим је Џомићу одобрен боравак у Црној Гори”. Пред судом ће 6. септембра бити саслушани гранични полицајци и њихови шефови са којима су телефоном контактирали 16. фебруара 2015. године.

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here