Вучићева изјава да би признаје Косова било пресецање Гордијевог чвора, али да то Србија неће урадити, указује да је ипак свестан колико је то важан тест Србије за који он очигледно није спреман. Због тога истовремено оптужује и националисте као покриће за политички кукавичлук – оцењује за Данас Соња Бисерко.

– Осим што је Косово најважнији успех спољне политике САД, оно је и објективно важно за безбедност Косова али и региона. Радикализација једног дела младих на Косову због фрустрације и бесперспективности може постати озбиљан проблем за безбедност региона. Запад је одговоран за ту ситуацију и због сталне стигматизације косовске државе (специјални суд, статус северног Косова и др). Ситуација захтева много конструктивнији приступ Балкану, што значи његово убрзано интегрисање у ЕУ. Треба релативизовати уцењивачки потенцијал Србије (због Русије) јер он угрожава и интересе саме Србије. Њена амбиваленција око тога где припада највише штети Србији – истиче Бисерко за наш лист.

Председница Хелсиншког одбора за људска права сматра да недовршени посао на Балкану указује на озбиљан дефицит међународне заједнице.

– Временом су се изгубили или занемарили принципи на којима почивају УН, ОЕБС и друге међународне организације. Правни вакуум у којем се одбијају међународни односи довели до опште конфузије и губљење илузија. Посете високих америчких функционера не могу се тумачити без узимања у обзир међународног контекста. Промењене међународне околности довеле су Балкан поново и жижу интересовања јер се преко њега преламају интереси различитих актера (Америка, Русија, Турска и ЕУ) – оцењује Бисерко.

Наша саговорница напомиње да западна заједница са закашњењем схватила важност Балкана за безбедност Запада.

– Тек је мигрантска криза „освестила“ тај проблем. Јер постјугословенски контекст је сада проширен и на Блиски исток, што додатно компликује ствари. Нажалост ЕУ није успела да на прави начин хендлује проблеме Балкана. Политика условљавања постконфликтних друштава само је појачала антизападни сентимент. Уместо свеобухватне политике за регион која подразумева и неку врсту Маршаловог плана, ЕУ је пропустила прилику да цео Балкан стави под свој кишобран а проблеме решава накнадно – каже Бисерко.

Она додаје да су сада на делу регресивни трендови који угрожавају све аранжмане које су ЕУ и САД својевремено дефинисале.

– Пенетрација Русије на Балкан, посебно у Србији, ставља Србију у фокус њихове пажње јер је се она перципира као кључни фактор стабилности на Балкану. Њен амбивалентан и калкулантски однос према Западу и стално лавирање између Москве и Брисела, последњих месеци је довело у Београд бројне западне посленике. У том кључу треба разумети и посете америчких званичника. С обзиром да Бајден долази и у Приштину и у Београд, очигледно је да ће Бриселски споразум и његова (де)блокада бити главна тема – закључује председница Хелсиншког одбора за људска права за Данас.

Џозеф Бајден у уторак у Београду са Вучићем и Николићем

Председник Владе Србије Александар Вучић и председник Србије Томислав Николић састаће се са потпредседником Сједињених Америчких Држава Џозефом Бајденом у уторак, 16. августа, саопштено је из Владе Србије и Председништва. Бајден је био последњи пут у Београду био 2009. године, када је на власти била Демократска странка Бориса Тадића.

Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here