ГЕНИ ОД КОЈИХ ЗАВИСИ ТЕЛОМЕРАЗА У ОДРАСЛОМ ОРГАНИЗМУ САДА СУ ИСКЉУЧЕНИ – ХОЋЕ ДА ИХ УКЉУЧЕ

БИОЛОЗИ из Русије и европских земаља открили су како функционише „срце“ теломеразе – фермента чије укључивање у организам одраслог човека може његове ћелије учинити бесмртним – наглашава се у чланку објављеном у часопису Nucleic Acids Research.

„Сазнања до којих смо дошли приближила су нас схватању грађе теломеразе, њеног функционисања и регулације. Искористићемо их за стварање препарата који ће стимулисати и повећавати активност теломеразе и продужавати живот ћелија. Бићемо у стању и да теломеразу смањујемо тако и толико да ћелије рака лишавамо бесмртности“ – објаснила је биолог Елена Родина са Московског државног универзитета.

Према њеним речима, ћелије ембриона и ембрионалне матичне ћелије практично су са тачке гледишта биологије бесмртне јер под одређеним условима могу живети вечно и делити се неограничен број пута. С друге стране, ћелије у телу одраслог човека после 40-50 циклуса губе способност да се деле и улазе у фазу старења.

Гени од којих зависи теломераза у ћелијама одраслих организама су искључени, а руски и европски научници сада раде на томе да их `принуде` да га и даље производе или да створе вештачку замену за теломеразу.

Досадашња истраживања су показала да је то беланчевина која функционише као ксерокс: учитава молекулу РНК и копира је у ДНК будуће ћелије, а затим спаја (лепи) нове копије.

Кључни у целом том процесу, односно теломерази је један њен сегмент који су назвали TEN.

Претпоставља се да он игра улогу својеврсног контролора.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here