ПРЕДСЕДНИК Турске Реџеп Тајип Ердоган саопштио је да има контролу над ситуацијом у држави након покушаја војног преврата у којем је са обе стране погинуло најмање 180 људи.

Број жртава са обе стране саопштио је турски премијер Бинали Јилдирим:

„Ми смо имали 161-ог погинулог и 1.440 рањених. Осим овога, погинуло је 20 пучиста, а 30 их је рањено“.

Према његовим речима, под оптужбом „учешће у покушају државног удара“ досад је похапшено 2.839 људи.

Јилдирим је најавио нова хапшења: „Власти су познати сви учесници метежа. Знамо и ко је формирао ,комитет’ пучиста, сви они ће убрзо бити ухапшени.“

Ситуација у Турској, међутим, још није потпуно мирна. Понегде се још пуца.

Борбе су вођене и током јутра, уз одјеке експлозија широм Анкаре и Истанбула, укључујући најмање једну бомбу која је погодила парламент Турске.

Ердоган је присталице државног удара поново упозорио да ће „платити високу цену за издају Турске“, наведено је у саопштењу његовог кабинета.

Међутим, то неће ићи баш онако како би он волео. Група турских официра хеликоптером је побегла у Грчку и затражила политички азил.

„Они који су нарушили углед војске морају да је напусте. Тај процес је почео данас и наставиће се док се боримо против терористичких организација“, рекао је Ердоган.

Турска државна агенција Анадолу је пренела да главнокомандујући Оружаних снага Турске, генерал Хулуси Акар предводи операцију против оних који су планирали и покушали државни удар.

Градоначелник Анкаре Мелих Гокчек изјавио је да је покушају преврата учествовао и пилот који је оборио руски Су-24 у ваздушном простору Сирије. Што је такође индикативно, назвао га је припадником „организације проповедника Фетулаха Гулена“ коју Ердоганов режим окривљује за покушај пуча.

Гокчек је чак изговорио: „Управо је Гуленова ,паралелна држава’ покварила наше односе са Русијом“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here