Емануел Макрон и Владимир Путин одржали заједничку конференцију за новинаре. Ниједан међународни проблем се не може решити без Русије, истиче француски председник. Путин поручује да су основни интереси Москве и Париза важнији од тренутне политичке климе.

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да се ниједан међународни проблем не може решити без Русије.

Макрон је на заједничкој конференцији за новинаре са руским председником Владимиром Путином у Версају истакао важност Русије у савременом свету, преноси Тас.

Рекао је и да верује да две државе могу да сарађују у решавању сиријске кризе, као и да жели да ојача сарадњу у борби против Исламске државе, преноси АП.

Макрон је истакао и да жели демократску транзицију у Сирији, али не по цену “ратом разорене земље која постаје пропала држава”.

Француски председник је, након разговора са руским председником, који је трајао дуже него што је планирано, рекао да је употреба хемијског оружја у Сирији “црвена линија” за Француску.

Према његовим речима, свака употреба хемијског оружја довешће до “одмазде” Француске, али није прецизирао на шта је тачно мислио.

Истакао је да је са руским председником разговарао и о правима ЛГБТ популације у Чеченији и невладиним организацијама у Русији.

Владимир Путин је изјавио да санкције Запада против Русије неће решити украјински сукоб.

На заједничкој конференцији за новинаре Путин је, одговарајући на питање да ли санкције против Русије помажу у заустављању сукоба на истоку Украјине, рекао: “Ово је одговор: ни на који начин. Хајде да се боримо да се укину сва ограничења у глобалној економији”, пренео је АФП.

Путин је изјавио да су основни интереси Москве и Париза важнији од тренутне политичке климе.

“Убеђен сам да су основни интереси Русије и Француске важнији од тренутног политичког окружења”, рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре, преноси Тас.

Према његовим речима, Москва и Париз су решени да пронађу заједничко решење проблема у Сирији, Украјини, Северној Кореји, у вези са тероризмом и нуклеарним програмом.

“Разговарали смо о кризи у Украјини, могућностима решавања сиријског проблема и, наравно, дотакли смо се сложене, и у мојој глави опасне ситуације са нуклеарним проблемом у Северној Кореји и са ракетним програмом Северне Кореје”, рекао је Путин.

Макрон оптужио руске медије за изборну пропаганду

Француски председник је оптужио руске медије Рашу тудеј и Спутњик да су били “средства утицаја и пропаганде” против њега током овогодишње кампање за председника Француске.

Макрон је то рекао одговарајући на новинарска питања на заједничкој конференцији са руским председником Владимиром Путином у Версају, преноси АФП.

Како се наводи, уочи другог круга председничких избора у Француској, 7. маја, Макронови сарадници оптужили су Кремљ за намештање “прљаве кампање” против њега преко државних медија.

Путин о састанку с Ле Пеновом, мешању у изборе…

Руски председник је изјавио да циљ његовог недавног састанка са француском председничком кандидаткињом Марин ле Пен није био да утиче на председничке изборе у Француској.

“Када нам је Ле Пенова затражила састанак, нисмо могли да је одбијемо јер је она увек подржавала развој односа са нашом земљом”, рекао је Путин, истичући да то не значи да је Москва хтела тако да утиче на изборе, преноси Тас.

Путин је рекао да нема о чему да се прича када су у питању оптужбе да се Москва меша у изборе страних земаља, наводећи да Макрон није ни покренуо то питање, преноси Ројтерс.

“Што се тиче мешања Русије у било које изборе, нисмо о томе разговарали и председник (Француске) није показао занимање за ту тему. Што се мене тиче – шта ту има да се разговара. Верујем да тај случај не постоји”, рекао је Путин одговарајући на питање новинара о оптужбама против Русије да се наводно мешала у француске председничке изборе.

Руски председник се са Ле Пеновом, која је била противкандидат Макрону на председничким изборима, састао у марту.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here