ЧАК 400 лекара, од укупно 7.000, колико их званично ради на југоистоку Србије, тренутно нема лиценцу. То не значи да сви крше закон: неки су отишли у пензију, део је одустао од рада у здравству, а за неке се још утврђује зашто су остали без овог документа. У сваком случају, ово су званични подаци Лекарске коморе – добијени после здравствене инспекције која на територији седам округа већ два месеца проверава рад у поменутим установама.

Ове године, подсетимо, навршава се седам лета од усвајања Закона о здравственој заштити који прописује да лекари сваке године морају да скупе одређени број бодова, како би могли да обнове лиценцу. Кад су почеле контроле, многи су се тек тада сетили да доставе документацију… Иначе, потребно је десет бодова, односно доказ да су се едуковали и усавршавали на домаћим и иностраним научним скуповима.

– Током интерне контроле смо утврдили да један наш колега, од 689 лекара колико их ради у Клиничком центру, није обновио лиценцу. По Закону, он не сме да буде на радном месту, па смо га упутили на годишњи одмор. С обзиром на то да је реч је о лекару који је пред пензијом и каже да није знао за ову процедуру, а успео је да прикупи бодове, он ће бити враћен на посао – каже проф. др Зоран Радовановић, први човек КЦ у Нишу, који није чекао да му здравствена инспекција закуца на врата.

У овој служби, која „покрива“ огромну територију – од Зајечара, преко читавог Поморавља, Ниша, Прокупља и Пирота, до границе са Македонијом – ради само седам инспектора. Открили су, међутим, да лиценцу нису обновили један власник приватне ординације у Нишу и један лекар који ради у приватној пракси. Сходно допунама закона, ни они не смеју бити у контатку са пацијентима. Раније су могли да раде уз надзор ментора, односно лекара који има лиценцу, али сада више ни то није могуће…

Поред пензионисаних, много је и лекара од којих се није очекивало да се одрекну медицине. Да ли ће они, у међувремену, покушати да прикупе бодове, тек ће се видети, али је извесно да ономе ко ангажује лекара без овог документа следује казна од милион динара, док ће такав медицинар морати да плати глобу у распону од 100.000 до 300.000 динара.

Актуелни председник Коморе др Александар Радосављевић, који ради у нишком Дому здравља, није одговарао на поруке. Ни др Драган Стефановић, лекар из приватне праксе који је замењивао Радосављевића док је овај био на боловању, такође није желео да говори на ову тему. Једино је Млађан Стојковић, у Лекарској комори задужен за едукацију, појаснио да је бодове, ипак, релативно лако прикупити.

– Учешће на међународним научним скуповима доноси девет поена, а на домаћим два до три. Уз то, и сама Комора годишње организује шест до седам бесплатних едукација, па сваки лекар може и без финансијских улагања да испуни услов за обнову лиценце – закључује Стојковић.

ЗАКОНСКА ОБАВЕЗА

СВАКИ лекар који положи државни испит мора бити члан Коморе, што важи и за незапослене колеге. Упис кошта 8.000 динара, пензионери месечно плаћају 400, док се запосленима одбија 0,8 одсто од плате. Чланство у Српском лекарском друштву није обавезујуће.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here