Без Косова у УН, Србија не може у ЕУ!

0

Немачка неће ратификовати споразум о примању Србије у чланство ЕУ све док Косово не постане пуноправна чланица Уједињених нација, поручили су из Бундестага.

Како наводи један од посланика из владајуће коалиције Хришћанско-демократске уније/Хришћанско социјалне уније (CDU/CSU), „српском државном врху је још пре две године речено да ће чланство Косова у Ун бити један од услова да Србија буде примљена у ЕУ“.

Према речима саговорника листа Данас, који је инсистирао на анонимности, приликом разговора са Јадранком Јоксимовић, министарком без портфеља задуженом за европске интеграције у српској влади, овавј став Немачке је саопштен српској страни када се разговарало о Бриселском споразуму између Србије и Косова.

Тада смо рекли да нећемо ратификовати чланство Србије у ЕУ ако Србија не прихвати да Косово постане пуноправна чланица УН. Ипак, то је и даље отворено питање у мојој партији, пошто има различитих мишљења– истиче посланик Бундестага.

Он додаје да је „време да се покрене процес признавања чланства Косова у УН“, да се „убеде људи у владајућој Српској напредној странци да пристану на овај захтев“ и да се „припреми јавност у Србији за ту одлуку“.

Мораћемо да причамо са премијером Вучићем и другим партијама у Србији јаче о томе шта значи нормализација односа са Косовом. Кад смо птали српске званичнике, нису имали одговор. За нас нормализација односа Србије и Косова значи да Косово буде чланица УН – каже овај посланик.

Према његовим речима, чак је својевремено и Вук Јеремић, тадашњи саветник бившег председника Србије Бориса Тадића, када га је канцеларка Меркел питала шта је заједнично за Косово и Србију, одговорио – заједничка европска будућност у ЕУ.

Иначе, у Бундестагу преовлађује став да немачка спољна политика мора да уради више у случају Косова, јер се надају напретку у примени Бриселског споразума око мањина и борбе против корупције, а „ако буде проблема око Специјалног суда за ратне злочине, ЕУ и Немачка ће покушати да помогну“.

Извор: Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here