Стив Банон, бивши стратег америчког председника Доналда Трампа, активно ради на повезивању европских популиста и националиста. У разговору за Neue Zuercher Zeitung изнео је неке интересанте погледе на будућност Европе:

Пре десет дана сам био у Норвешкој, сад сам у Берлину, па идем у Париз, Италију, Шпанију. У Берлину сам како бих разговарао с АфД-ом (радикално десна страна Алтернатива за Немачку). Ако трендови остану стабилни, десне странке ће имати резултат који сам прорекао: око трећине заступника ЕУ парламента биће чланови табора националиста (који би требао предводити потпредседник италијанске владе и лидер Лиге-Север, Матео Салвини), а можда и више. Динамика је на нашој страни. И, што је још битније: постоји могућност да у ЕУ Парламенту оснујемо једну “Super-Group“. Немојте заборативи ни Најџела Фаража и његову Брегзит-Странку.

После избора сваки ће нови дан у Бриселу бити нови Стаљинград. Националисти ће наступати заједно. Умрежењем ће бити омогућено оно што називам “command by negation“: ако не можеш реализовати сопствену вољу – јер немаш већину – можеш блокирати. Тиме се ситуација из темеља мења. Од странака с којима комуницирам ниједна не жели напустити ЕУ. Оне желе Европу нација. На овим се изборима одлучује између две фундаменталне филозофије што их чини тако важнима.

На једној је страни Макрон са својим савезом “Renaissance“. Његов је циљ реализација програма глобалиста: Сједињене Државе Европе. Па би по том плану Немачка требала постати нешто попут Северне Kаролине, а Француска Јужне Kаролине. Једноставније: нације као управне јединице једне централне бирократије. Макрон жели централизовати спољну политику и створити војску ЕУ. С друге су стране снаге које се залажу за стари Вестфалски модел у којем индивидуалне националне државе заступају интересе својих грађана. Оне чине Унију која стреми више комерцијалној а мање политичкој интеграцији, а овде у политици усељавања. И нема ЕУ војске.

На овим изборима због деснице имамо нову слику, сви медији пишу о европским изборима, а ту је и алтернативна понуда: Виктор Орбан, Матео Салвини, Марин Ле Пен, АфД. Та алтернатива говори: дајте да националне државе поново преузму контролу – не да би разориле ЕУ, него да би је реформисале.

И у најтоксичнијим деловима елите у Вашингтону сам увек понављао: Русија нам није главни противник. Главни противник је тоталитарна комунистичка диктатура у Kини. Она је егзистенцијална претња за Запад. Глобалистичке елите то не желе признати јер итекако добро зарађују на успону Kине. Укупна привреда Русије је велика колико и привреде савезне државе Њу Јорк. Русија је запала у смртоносну демографску спиралу. А не производи ни икакву напредну технологију. Русија је једна обична клептократија, коју воде гадни типови. Они имају пуно оружја и у пуно делова света изазивају проблеме. Но, безбедносна ситуација је потпуно другачија од оне из осамдесетих година прошлог века кад сам радио у Пентагону. Нико се данас не мора бојати да ће руски тенкови прегазити равнице Северне Немачке. Ми морамо Русију прихватити као оно што јесте. За почетак би било добро кад Немачка не би склопила гасни споразум с Русијом (Северни ток 2).

Kинески chip-design, роботичка техника и вештачка интелигенција су ексери који се забијају у мртвачки сандук немачке инжењерске уметности. До 2025. ће све на свету бити “made in China“. Kина је отела немачку роботску технику принудним трансфером технологије, лоповлуком и куповином кључних немачких фирми. Глобалисти, сви до једног, глуматају како је успон Kине нешто попут другог правила термодинамике. Просто природни закон. Али ок, видећемо.

Последње што ико жели је рат у Јужнокинеском мору. Али Kина провоцира перманентно. Они су изградили вештачка острва против свих међународних уговора. Туда се транспортују трговачка добра вредна око 5 билиона долара сваке године. То је рута снабдевања Јапана, Јужне Kореје, Тајвана. Свих азијских демократија.

 • Највећи приоритет мог живота је да Доналд Трамп 2020. буде поновно изабран за председника САД-а. То је апсолутно егзистенцијално питање: и за САД и за Запад.
 • Наш Покрет расте, у Европи, у Азији, у Латинској Америци. А кад људи једном дођу на власт, онда се ради о томе како да најбоље могуће владају. Kључ свега је привреда. Да Трамп нема раст од 3,2% и ниску незапосленост, главу би му на колац набили. Увек је неопходан раст. Али, као што рекох, ми смо тек почели. Овај Покрет је испланиран за деценије. Ја нећу све време бити ту, али бићу дуго.

Штa би историја једног дана требала рећи о Стиву Бенону?

 • Нека ме се сећају као неког ко се 100% заложио за мале људе.


Neue Zuercher Zeitung

2 КОМЕНТАРА

 1. Сти́вен Ке́вин «Стив» Бэ́ннон (англ. Stephen Kevin Bannon) припадник малог народа
  Стефен/Стивен= овенчани
  Кевин
  כְּ-
  ке- =1. как, подобно 2. приблизительно, примерно, около (предлог)
  הֵבִין [לְהָבִין, מֵ-, יָ-]
  hевин [леhавин, ме-, я-]= понимать

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here