Стручњаци за надзор над заразним болестима закључили су данас да је потребно интензивирати сузбијање комараца због вируса Западног Нила, наводећи да има довољно тестова за откривање Зика вируса, те да нема значајне претње за ширење маларије која је потврђена код шест миграната у Србији

Мултисекторски тим за надзор над векторским заразним болестима у Институту за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ је на састанку размотрио информације о актуелној епидемиолошкој ситуацији грознице Западног Нила у Србији и информације о до сада предузетим мерама на превенцији и контроли Зика вирусне инфекције.

Kако је саопштено, Институт за јавно здравље Србије је још 1. јуна упутио Препоруке за надзор над грозницом Западног Нила у хуманој популацији клиникама за инфективне и тропске болести, односно инфективним одељењима општих болница, уз напомену да се посебна пажња обрати на неуроинвазивне облике болести.

У сарадњи са Националном Референтном лабораторијом за АРБО вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме Торлак, омогућена је етиолошка дијагностика енцефалитиса или менингитиса узрокованих вирусима, обољења која су и до сада била присутна у нашој популацији, наводи се у саопштењу.

Истовремено, Kлиника за инфективне и тропске болести KЦС је спремна за прихват и лечење свих пацијената код којих лечење буде неопходно.

Стручњаци су, како је саопштено, истакли важност интензивирања активности локалних самоуправа на примени мера за сузбијање комараца, а указано је и на потребу да локалне самоуправе благовремено направе план активности за третирање комараца и за наредну годину.

У вези са спроведеним мерама на превенцији и контроли Зика вирусне инфекције саопштено је да је свим релевантним здравственим установама такође упућено стручно упутство, као и да су представници Института за јавно здравље Србије у сарадњи са Олимпијским комитетом Србије упознали наше спортисте и све чланове олимпијског тима са свим информацијама које се односе на поступање пре, за време и по повратку са Олимпијских игара које се одржавају у Бразилу.

Додаје се да Институт за јавно здравље Србије располаже довољним количинама тестова за откривање Зика вируса.

На састанку је размотрена и информација о потврђених шест случајева маларије међу мигрантима у Србији, а закључено је да ће се наставити интензивни надзор над евентуалним новим случајевима маларије међу мигрантима, те да постојећи случајеви не представљају значајну претњу за даљи пренос маларије како међу мигрантима, тако и међу локалним становништвом.

На данашњем састанку у Институту за јавно здравље Србије, пише у саопштењу, указано је на потребу наставка досадашње добре праксе надзора над векторским заразним болестима и сарадње између институција хумане и ветеринарске медицине.

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ наводи да ће, у складу са актуелном епидемиолошком ситуацијом, као и до сада, информисати јавност путем званичног веб сајта и медија.

Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Please enter your comment!
Please enter your name here